ГоловнаСуспільствоВійна

У зоні АТО безвісти пропали 400 осіб, - МЗС

Їх розшук неможливий через перешкоди, що створюються бойовиками.

У зоні АТО безвісти пропали 400 осіб, - МЗС
Фото: Макс Требухов

Понад 400 людей вважаються зниклими безвісти в зоні проведення антитерористичної операції на Донбасі.

Про це йдеться в заяві на сайті Міністерства закордонних справ України.

"За даними Об'єднаного центру з координації пошуку, звільнення незаконно позбавлених волі осіб, заручників і встановлення місцезнаходження безвісти зниклих в районі проведення АТО, понад 400 осіб поки що вважаються зниклими безвісти. Їх розшук неможливий через перешкоди, що створюються російсько-терористичними силами, і систематичні обмеження ними доступу міжнародних гуманітарних організацій на територію окремих районів Донецької та Луганської областей", - йдеться в повідомленні.

У МЗС наголосили, що пошук зниклих безвісти й ідентифікація тіл загиблих на Донбасі залишається однією з найболючіших гуманітарних проблем і вимагає невідкладного вирішення. Також наголошується, що в анексованому Росією Криму актуальною залишається проблема українців і кримських татар.

"Серед численних порушень Росією прав людини в окупованому Криму особливе обурення викликають факти викрадення і зникнення безвісти кримських татар, переслідуваних окупаційною владою за їх політичну або громадську позицію", - йдеться в повідомленні.

МЗС України висловлює подяку Міжнародному Комітету Червоного Хреста як нейтральному посереднику за активну участь у вирішенні проблеми зниклих безвісти і надання підтримки їх сім'ям і сподівається на подальше продовження цієї гуманітарної місії.

Нагадаємо, за даними МВС, на Донбасі безвісти пропали більше тисячі осіб.

У кінці травня представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко заявив, що в списках зниклих безвісти на Донбасі понад 400 осіб. Точна цифра зниклих безвісти цивільних осіб на окупованих територіях невідома.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram