ГоловнаСуспільствоЖиття

На поромі Чорноморськ - Стамбул оселилися біженці з Північної Африки

Їх помітили в нейтральних водах і тепер не можуть висадити в жодній країні.

На поромі Чорноморськ - Стамбул оселилися біженці з Північної Африки
Фото: ukrferry.com

На поромі, який курсує між Чорноморськом і Стамбулом, виявили 12 біженців без документів, які хочуть у Європу. Тепер їх не можуть позбутися.

Про це розповів литовському порталу DELFI голова відділу маркетингу компанії-власника порома DFDS Seaways Вайдас Клумбіс, пише The Baltic Course.

З'ясувалося, що біженці пересуваються на поромі безкоштовно вже кілька тижнів - з кінця липня. Представники DFDS Seaways запевняють, що біженці становлять загрозу і для команди, і для пасажирів, проте вони не мають документів, тому вони не можуть зійти в жодній країні світу.

"Ми їх виявили на відкритій палубі дорогою з Туреччини в Україну. Чотири біженці стверджують, що з Алжиру, вісім кажуть, що з Палестини. Проте після розслідування з'ясувалося, що останні - марокканці. Це чоловіки, повнолітні, але досить молоді", - сказав виконавчий директор DFDS Seaways Йонас Назаровас. За його словами, біженців помітили вже поза територіальними водами Туреччини, через кілька годин після початку рейсу.

Шлях зі Стамбула в український Чорноморськ триває 21-24 години, але біженці перебувають на поромі вже кілька тижнів. "Їх ніхто не приймає, на жаль. Усі вони, по суті, без документів - свідомо чи ні. Я сказав би, що, радше за все, свідомо. Ні Україна, ні Туреччина їх назад не приймають, поки в них не буде чинного дорожнього документа. Для того, щоб їх отримати, ми передусім повинні встановити їхню реальну особу. Це непросто, оскільки, як ви помітили, вони обманювали першого разу з країною. Особи кількох людей ми начебто і встановили, але з іншими ще не працювали", - пояснив Назаровас.

Назаровас не приховує, що біженці становлять небезпеку і для команди, і для пасажирів, і самі для себе. "Вони вимагають потрібної їм мети, але, на жаль, не в наших силах це забезпечити їм. Було кілька агресивних проявів, тому нам довелося наймати охоронну службу, яка дивиться за каютами, в яких вони проживають", - говорить він.

Компанія DFDS Seaways відповідальна за здоров'я і життя біженців, поки вони перебувають на поромі. "Якось чином ми повинні знайти рішення, знайти країну, в яку вони погодилися б в'їхати і яка погодилася б їх прийняти", - зазначив Назаровас.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram