ГоловнаСуспільствоВійна

Хуг заявив про відкриття нових патрульних баз СММ ОБСЄ в зоні АТО

З початку року спостерігачі зафіксували понад 3 тис. випадків застосування сепаратистами забороненої мінськими угодами зброї.

Хуг заявив про відкриття нових патрульних баз СММ ОБСЄ в зоні АТО
Александр Хуг

Перший заступник глави місії ОБСЄ в Україні Александр Хуг заявив про відкриття нових патрульних баз наглядової місії в зоні АТО.

Про це він сказав у Львові на брифінгу у вівторок, 15 серпня. передає ZAXID.net.

"Зараз наглядові бази місії ОБСЄ працюють у Стаханові, Дебальцевому, Горлівці та в інших непідконтрольних районах. Найближчим часом ми плануємо відкрити базу повторно у Станиці Луганській. Остання передова патрульна база, яку ми відкрили розташована в Попасній Луганської області. Це місце, в якому на постійній цілодобовій основі розташована команда спостерігачів. У світлий час доби вони будуть здійснювати патрулювання в цьому районі уздовж лінії зіткнення - пішим способом або на автомобілях. У нічний час перебувати на базі і здійснювати моніторинг звідти. Маршрути спостереження пролягають до кордону з Російською Федерацією", - розповів Александр Хуг.

За його словами, на сході України працюють понад півтисячі спостерігачів з обох сторін лінії зіткнення. Минулого тижня вони зафіксували зменшення вогняних атак на 15%. Водночас два тижні тому повідомляли про збільшення обстрілів на 55%.

З початку року спостерігачі зафіксували понад 3 тис. випадків застосування з боку сепаратистів важкої зброї, забороненої мінськими угодами.

Також заступник голови СММ ОБСЄ заявив про перешкоджання роботі місії.

"Дехто стверджує, що місія сліпа. Але це не тому, що ми дивимося через закриті очі, а тому, що нам не дають дивитися, не дають такої можливості. У багатьох випадках нашим спостерігачам не дають робити те, що вони покликані зробити. Той факт, що місію не допускають в певні райони, може вказувати на те, що там ховають щось таке, чого місії не варто бачити. Але незважаючи ні на що, ми будемо виконувати свої зобов'язання", - додав Хуг.

Мандат, за яким ОБСЄ здійснює наглядову місію в Україні, залишається чинним до 31 березня 2018 року. Чи буде він продовжений, має вирішити Рада ОБСЄ у Відні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram