ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд у Криму продовжив арешт фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір" із Сімферополя

Діти зустріли конвой криками "Ганьба!"

Суд у Криму продовжив арешт фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір" із Сімферополя
Фото: стоп-кадр видео\

9 серпня суддя Київського райсуду Сімферополя Тетяна Рубе продовжила на два місяці - до 11 жовтня - запобіжний захід у вигляді утримання в СІЗО п'ятьом обвинуваченим у сімферопольській "справі Хізб ут-Тахрір". Таким чином Теймур і Узаїр Абдуллаєві, Айдер Саледінов, Еміль Джемаденов і Рустем Ісмаїлов залишаються під арештом рівно на рік з моменту їхнього затримання. Про це повідомляє кореспондент LB.ua з Криму.

Коли конвой вів арештантів назад в автозак, їх проводжали друзі і знайомі, які приїхали на засідання. У першому ряду стояли діти обвинувачених, вони скандували "Ганьба!" в бік правоохоронців і "Відпустіть бабашку [тата]!".

Підтримати кримських татар прийшли близько 50 співвітчизників, однак для судових засідань відвели найменший і непровітрюваний зал у будівлі. Суддя дозволила бути присутніми на кожному продовженні арешту лише трьом найближчим родичам кожного ув'язненого. Обвинувачених помістили в скляні клітки, дітей до них не допустили. Матір братів Абдуллаєвих насильно вивели із судової зали за порушення порядку під час слухання у справі Узаїра Абдуллаєва, жінці стало погано.

"Слідство не надало жодного доказу, що Узаїр Абдуллаєв сховається від слідства і суду, погрожуватиме якимсь свідкам або знищуватиме якісь докази чи іншим шляхом перешкодить встановленню істини у справі. Просто перераховані шаблонні фрази, розумієте? Без доказів", - повідомив адвокат Сергій Лєгостов. Він також додав, що захист підготує апеляцію на постанову суду протягом трьох діб. "Результат уже припускаємо, який буде. Але зробили все, що могли", - додав захисник.

Аналогічні аргументи навів слідчий і щодо чотирьох інших фігурантів справи. "Знову говорили про те, що у слідства не вистачає часу провести всі необхідні слідчі дії. Адвокати говорили про те, що у слідства було достатньо часу опитати свідків і провести експертизи. Ми наполягали на тому, що адекватний запобіжний захід - домашній арешт. Слідство заперечувало", - розповів адвокат Джеміль Темішев.

Він також підтвердив наміри оскаржити рішення суду, однак, з огляду на попередній досвід, не сподівається на успіх. "Ми розуміємо, що немає ніякої перспективи судової у цій справі, але ці матеріали збираються винятково для того, щоб звертатися до Європейського суду з прав людини", - підсумував Темішев.

Нагадаємо, силовики в Криму провели обшук у будинку імама - його госпіталізували.

Читайте також: 12 років за відмову "співпрацювати": як посадити людину за тероризм і держпереворот — урок кримської ФСБ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram