ГоловнаСуспільствоВійна

Муженко остерігається створення в Білорусі військового угруповання наступального характеру

Начальник Генштабу вважає, що Росія привезе в РБ понад 5 тисяч осіб за принципом "іхтамнєт"

Муженко остерігається створення в Білорусі військового угруповання наступального характеру
Фото: mil.gov.ua

Начальник Генерального штабу Збройних Сил України Віктор Муженко вважає, що під виглядом навчань "Захід-2017" на території Білорусі можуть створити військове угруповання наступального характеру.

"Перше і основне: створення військового угруповання на території Білорусі має наступальний характер. І друге: ми не виключаємо такого варіанта, що під виглядом навчань "Захід-2017" у Білорусі будуть створені передові бази озброєння і військової техніки, що дасть РФ можливість за потреби в короткі терміни створити нові угруповання. Активна фаза навчань запланована на період з 14 по 20 вересня. Спочатку заявляли про чисельність російського угруповання до 3 тисяч - зараз ми бачимо, що йдеться вже про 5 тисяч. А реально, я думаю, це угруповання буде значно більшим. За принципом "іхтамнєт", - заявив він в інтерв'ю LIGA.net.

Також Муженко нагадав, що на західному кордоні Росії біля України вже створено три нові дивізії (144-та мотострілецька, 3-тя мотострілецька і 150-та мотострілецька), які теж мають ознаки наступального характеру.

"Поки що ми не бачимо створення настільки потужних угруповань, які дозволили б Російській Федерації, умовно кажучи, завтра або післязавтра почати масштабні наступальні дії. Але саме їх переформатування і нова система управління говорять про те, що дійсно існує можливість ведення певних наступальних дій. Наскільки цей наступ буде широкомасштабним - складно говорити. Ми розглядаємо й аналізуємо різні варіанти розвитку ситуації: від дій на певних напрямках до повномасштабного вторгнення", - заявив Муженко.

Під час нещодавнього візиту до Києва президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко гарантував, що територія його країни не буде використовуватися для вторгнення в Україну.

Стратегічні навчання "Захід-2017" пройдуть з 14 по 20 вересня цього року одночасно на декількох полігонах Росії та Білорусі. Анонсуючи маневри, міністр оборони РФ Сергій Шойгу назвав їх "головним заходом спільної підготовки російських і білоруських збройних сил у 2017 році".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram