ГоловнаСуспільствоЖиття

Помер останній в Україні в'язень концтабору "Майданек"

Францу Бржезицькому було 92 роки.

Помер останній в Україні в'язень концтабору "Майданек"
Фото: zt-rada.gov.ua

У п'ятницю, 4 серпня, на 93-му році життя в Житомирі помер останній в Україні в'язень концтабору "Майданек" Франц Бржезицький.

Про це повідомляється на сайті міськради Житомира.

Він народився 4 вересня 1924 року в місті Житомирі у польській сім'ї робітників. У роки сталінських репресій його батька розстріляли (пізніше повністю реабілітували), мати відправили в Сибір на заслання. У 1941 році після окупації Житомира німецькими загарбниками, Франек, якому не виповнилося ще й 17 років, разом зі своїми друзями створив підпільну молодіжну антифашистську організацію. Коли в місто прийшли словаки, подружився з ними, пов'язав їх з житомирським підпіллям.

Наприкінці 1942 року його вистежили і схопили гестапівці. Після допитів кинули у камеру смертників. В останній день смертну кару замінили на ув'язнення.

У концтабір "Майданек" Бржезицький потрапив 13 лютого 1943 року (з 1240 осіб цього етапу вижили і повернулися додому в Житомир після війни тільки семеро). Потім були концтабори "Гросс-Розен" (Німеччина) і "Ляйтмериц" (Чехія).

Після звільнення з концтабору, був призваний до армії. Після війни Бржезицький був заарештований СМЕРШем, але втік із в'язниці.

Чотири роки нелегально жив у Житомирі, проте врешті-решт був знову заарештований і отримав десять років таборів. Відбував покарання в Омському таборі для політв'язнів, де перебував понад п'ять років. Після смерті Сталіна подав заяву на реабілітацію і був виправданий.

Повернувся в Житомир, де очолив бригаду будівельників. Про себе намагався не розповідати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram