ГоловнаСуспільствоЖиття

Депутати пропонують повернути до Кримінального кодексу статтю про незаконний перетин держкордону

За перетин держкордону громадянином країни-агресора може загрожувати до 8 років в'язниці.

Депутати пропонують повернути до Кримінального кодексу статтю про незаконний перетин держкордону
Фото: inforesist.org

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №7017, який передбачає введення покарання у вигляді восьми років в'язниці за незаконний перетин державного кордону України громадянином держави-агресора.

Про це повідомляють на сайті парламенту.

Ініціатори законопроекту - представник президента в Раді Ірина Луценко (БПП) і голова фракції БПП Артур Герасимов. Депутати пропонують повернути до Кримінального кодексу статтю 331 (незаконне перетинання держкордону), яку було вилучено 2004 року.

"Однак зараз є суспільна необхідність криміналізації незаконного перетину кордону з певними кваліфікуючими ознаками, що, своєю чергою, сприятиме захисту державного суверенітету і територіальної цілісності України", - наголошено в пояснювальній записці до документа.

Зокрема, пропонують встановити, що перетин держкордону особою, яка має громадянство країни-агресора, або іншою особою в інтересах країни-агресора, є таким, що суперечить національним інтересам України, будь-яким способом поза пунктами пропуску або в пунктах пропуску без відповідних документів карається позбавленням волі на термін до трьох років. Ті самі дії, вчинені повторно або групою осіб, передбачають позбавлення волі на термін від трьох до п'яти років.

Ті самі дії, поєднані із застосуванням зброї, передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років.

Нагадаємо, нині за незаконний перетин держкордону передбачена лише адміністративна відповідальність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram