ГоловнаСуспільствоЖиття

Сінний: хто вкладає гроші в гігантське будівництво

У центрі Києва стоять 14 висоток на 22 поверхи при дозволених дев'яти.

Хто вкладає величезні кошти в забудову колишнього Сінного ринку в центрі Києва, не знає навіть директор компанії-забудовника "Емпоріум пропертіз", зареєстрованої в офшорній зоні. Про це йдеться в матеріалі програми "Вікна" на телеканалі СТБ, яка підготувала цикл матеріалів, присвячених темі забудови Сінного. Попередній випуск, нагадаємо, був присвячений порушенням закону, з якими ведеться забудова. 

Журналісти спробували знайти компанію і її керівництво, але за юридичною адресою такої компанії не виявилося. За вказаним номером телефону вдалося додзвонитися, слухавку взяла жінка, сказавши, що представляє компанію, але відмовилася назватися, а потім відключила телефон. На дзвінки більше не відповідала.

"Компанія-забудовник веде будівництво на найскандальнішому майданчику в Києві, де зводять 14 багатоповерхівок від 9 до 22 поверхів. Проти виступають місцеві жителі, оскільки висотки закриють їм сонце, район зупиниться в пробках, не витримає електромережа та каналізація. Проти активісти, тому що впевнені: зведення такого гіганта стане ще одним більмом на зовнішньому вигляді історичного центру Києва. Проти Спілка архітекторів, оскільки будують - допускаючи безліч порушень - дуже високо і дуже щільно", - йдеться в програмі.

Будівництво ведеться майже рік, але зупинити його ніхто не може - забудовник має всі дозволи.

"Це приклад тожества корупції і нахабства колишніх чиновників", - говорить депутат Київради Ольга Балицька, яка активно бореться проти забудови Сінного ринку, вимагаючи від забудовника зменшити щільність і висотність забудови. У відповідь на діяльність депутата Київради під вікнами її будинку влаштували театралізовану похоронну процесію, в заміський будинок прийшли з обшуком силовики, а НАЗК внесло її декларацію в список з 20 з усієї України, які підлягають перевірці.

Хакерських атак зазнав і LB.ua, який активно висвітлює тему, а квартиру батьків шеф-редактора Соні Кошкіної пограбували, залишивши посеред кімнати розірвані фотографії та дитячі малюнки. І Балицька, і Кошкіна впевнені: за тим, що відбувається, стоїть забудовник Сінного ринку.

У день виходу програми, кажуть журналісти, директор фірми-забудовника сам вийшов на редакцію і призначив зустріч. Її він призначив не в офісі компанії, а у відділі продажів, який розташований поряд із будівельним майданчиком. Він упевнений, що будівництво абсолютно не заважає ні місту, ні киянам.

"Те, що ви бачите, - не створює ніякого дискомфорту і не порушує концепцію прилеглих тут будівель. Ми і наші проектанти впевнені, що ніякого навантаження на прилеглі вулиці цей комплекс узагалі не створить", - говорить Олександр Перехрест, директор компанії "Емпоріум пропертіз".

На запитання, хто вклав гроші в настільки гігантське будівництво в центрі Києва, оскільки компанія створена з нуля і інших об'єктів у неї немає, Перехрест визнав, що компанія була створена винятково під це будівництво.

"Що відомо з відкритих джерел: українська "Емпоріум пропертіз" належить британській компанії, її директор - 28-річна кіпріотка. Британську компанію заснувала ще одна компанії з Віргінських островів, зони офшорів. Кінців годі й шукати", - зазначили журналісти.

"Мені навіть, як менеджеру, який супроводжує цей об'єкт, хто там знаходиться десь... Нам це нецікаво", - говорить Перехрест, стверджуючи, що на роботу влаштувався за оголошенням, розміщеному в інтернеті.

Але журналісти впевнені: власники "Сінного гіганта" - українські.

"За цим будівництвом стоять колишні керівники однієї з силових структур України. У вузьких колах це всі знають", - говорить Соня Кошкіна.

Журналіст журналу "Новий час" Галина Корба підтверджує: за забудовою Сінного стоять люди, близькі до екс-генпрокурора Віталія Яреми.

"Він, здавалося б, - колишній генпрокурор, але механізми, які задіяні проти людей, котрі виступають проти Сінного ринку, такі, як ніби він діючий генпрокурор. У програмі "Наші гроші" навіть прозвучали імена тих, хто, на думку журналістів, стоїть за Сінним. Це - Анатолій Даниленко екс-заступник Яреми) і його бізнес-партнер Геннадій Ільїн. Ільїн був заступником директора компанії, яка свого часу купила землю під Сінним ринком.

Журналістам програми "Вікна" вдалося зв'язатися з Ільїним:

"Зверніться в засоби масової інформації, які називають мене кінцевим бенефіціаром. У мене немає будівельних майданчиків. Ви - проплачений і брудний журналіст, яка у вас зарплата?" - відповів він журналістові СТБ, додавши, що його підприємницька діяльність нікого не стосується.

Документально довести, хто є власником забудови, зараз неможливо, як і зупинити її, оскільки є всі дозволи, резюмують журналісти.

"Законодавчо у нас є дозволи на все, що ми тут будуємо", - переконує Перехрест. "Але противники будівництва не можуть зрозуміти, як воно може бути законним, якщо руйнує історичний центр столиці і псує її вигляд, де замість дозволених 27 поверхів будують втричі вищі споруди. І Сінний - не перший. Роками в охоронній зоні Києва виростають "свічки"" , - йдеться програмі.

Нагадаємо, на місці Сінного ринку планують збудувати 14 будівель площею 113 тис. квадратних метрів. Висота будівель, згідно з проектом, - від шести до 22 поверхів. Навколо земельної ділянки, яку планують забудувати, розташовано 9 пам'яток місцевого значення та 28 об'єктів культурної спадщини. На деяких з цих будівель після початку будівництва з'явилися тріщини. Активісти наполягають на тому, щоб щільність і висотність забудови була знижена, однак забудовник відмовився йти на компроміс.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram