ГоловнаСуспільствоПодії

У Києві та області закрили мережу незаконних реабілітаційних центрів

"Рехаби" працювали без ліцензій, пацієнтів там утримували силою.

Столична поліція припинила роботу чотирьох незаконних реабілітаційних центрів у Києві та Київській області.

Кілька місяців тому співробітники управління протидії наркозлочинності столичної поліції отримали оперативну інформацію про діяльність групи осіб, які займалися незаконним збутом психотропної речовини "сибазон" (діазепам). Щоб задокументувати факти злочину належним чином, оперативники провели низку заходів, які допомогли викрити незаконну діяльність приватних реабілітаційних центрів, повідомляють на сайті поліції.

Спочатку поліцейські затримали 27-річну співробітницю медичного закладу, яка шляхом ін'єкцій займалася збутом забороненого до обігу препарату психотропної дії. Далі правоохоронці встановили, що до поширення "сибазону" може бути причетний колега затриманої - 40-річний лікар, який працює на неповну ставку в державній медичній установі. За службовим обов'язком чоловік отримував зазначений препарат і використовував його в практиці, а медсестра, ймовірно, мала доступ до нього. Тому поліцейських зацікавив журнал обігу облікових препаратів, після вивчення якого знайшли чимало порушень з боку ще однієї працівниці, яка відповідальна за достовірність внесених даних.

"Коли встановили шлях отримання заборонених препаратів, ми продовжили з'ясовувати подальші дії зловмисників. У результаті встановили причетність лікаря і медсестри до створення і діяльності чотирьох незаконних реабілітаційних центрів, один з яких функціонував у столиці, а решта - в Київській області. Так звані "рехаби", які виглядали як звичайні приватні будинки, "лікували" своїх пацієнтів від різних видів залежності: наркоманії, алкоголізму та ігроманії. Всього в цих закладах перебувало до 50 осіб, тобто по 10-15 пацієнтів у кожному "центрі", а термін "лікування" становив від декількох тижнів до року", - сказано в повідомленні.

Під час слідчих дій у цих центрах поліцейські встановили сім фактів утримання осіб проти їх волі. За свідченнями чоловіків, сюди їх привозили працівники закладу або рідні, які відразу оплачували вартість перебування (7-12 тисяч гривень на місяць) і пакет ліків, які призначав "лікар". За відмову добровільно проходити курс "лікування", в тому числі забороненими психотропними препаратами, до пацієнтів навіть застосовували фізичну силу, наручники і тримали в окремих приміщеннях, схожих на підвали.

Під час обшуків фігурантів справи вилучили велику кількість заборонених до обігу психотропних та інших рецептурних препаратів, у тому числі з маркуванням державних закупівель, а також наручники і биту.

27-річну працівницю медустанови затримали, інших фігурантів доставили до слідчого управління Головного управління Національної поліції в Києві.

Розпочато розслідування за статтями 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), 307 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів), 309 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту), 320 (порушення встановлених правил обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів) Кримінального кодексу України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram