ГоловнаСуспільствоПодії

Поліція за півроку зафіксувала понад 140 злочинів, пов'язаних з торгівлею людьми

Переважна більшість жертв - жінки. 

Поліція за півроку зафіксувала понад 140 злочинів, пов'язаних з торгівлею людьми
Перформанс против торговли людьми в Киеве
Фото: LB.ua

Українська поліція зафіксувала 144 злочини, пов'язані з торгівлею людьми (стаття 149 Кримінального кодексу), протягом січня-червня 2017 року. Уточнюється, що це понад удвічі більше порівняно з 2017 роком, але не зрозуміло, маються на увазі шість місяців чи всі 12.

Відповідно до прес-релізу, опублікованого Нацполіцією в суботу, переважна більшість постраждалих від цих злочинів - це жінки (119 зі 156).

Правоохоронці встановили 69 зловмисників, причетних до фактів торгівлі людьми. У 96 кримінальних провадженнях за цією статтею зловмисникам оголошено підозри.

Фахівці профільного департаменту зазначають, що нині набувають все більшого поширення форми торгівлі людьми, не пов'язані із сексуальною експлуатацією. Зокрема, йдеться про так звану трудову експлуатацію. Жертвами такого виду злочинів найчастіше стають чоловіки працездатного віку або особи з явними ознаками інвалідності, без постійного місця проживання та інші малозабезпечені категорії громадян.

Крім цього, протягом 2016 року і на початку 2017 року виявлено випадки вербування громадян України з метою залучення їх до злочинної діяльності. Для залучення потенційних потерпілих від торгівлі людьми, злочинці все частіше використовують можливості Інтернету. Найвідоміший випадок - це вербування громадян України до Бразилії, де їх змусили перевозити кокаїн через кордон у валізах.

Найбільш уразливими до злочинів у сфері торгівлі людьми є жінки віком від 18 до 26 років, а також діти від 13 до 18 років і чоловіки від 25 до 60 років. При цьому кримінальні правопорушення за фактами торгівлі дітьми є одними з найбільш латентних і складних для виявлення та розслідування. Що стосується основних країн призначення "живого товару", то ними є Російська Федерація, Польща, Туреччина, Україна, Німеччина, Ізраїль, Греція, Об'єднані Арабські Емірати.

Нагадаємо, що 30 липня відзначається Всесвітній день протидії торгівлі людьми.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram