ГоловнаСуспільствоВійна

В базі ДНК залишаються неопізнаними профілі понад 300 загиблих на Донбасі

Ольга Богомолець закликала родичів зниклих безвісти пройти ДНК-тести.

В базі ДНК залишаються неопізнаними профілі понад 300 загиблих на Донбасі
Фото: EPA/UPG

У базі даних ДНК-ідентифікації зниклих безвісти в зоні АТО залишається понад 300 профілів ДНК тих загиблих, чиї кровні родичі не здали ДНК-тест.

Про це повідомила у фейсбуці нардеп Ольга Богомолець - один з ініціаторів створення ДНК-бази. Ця база зараз працює в системі МВС.

Богомолець припустила, що більшість родичів загиблих, які не здали ДНК-тест, проживають на окупованих територіях або в Росії.

Вона повідомила, що до липня 2017 року за результатами роботи бази даних вдалося отримати 519 збігів ДНК, тобто понад півтисячі загиблих і зниклих безвісти за фрагментами тіл були ідентифіковані за допомогою єдиної системи ідентифікації ДНК. Сім'ї загиблих отримали підтримку і допомогу від держави.

"Якщо ваш кровний родич зник безвісти - аналіз вашого профілю ДНК можна здати в кожному районі України, для цього потрібно написати заяву в райвідділі [Нацполіції] про зниклого безвісти в зоні АТО за місцем вашого проживання", - зазначила Богомолець.

Для громадян України гроші на оплату тесту виділяє держава, для громадян інших країн він буде платним.

Після отримання підтвердження ДНК-ідентифікації можна буде розпочати офіційну процедуру із перепоховання та перевезення тіла на батьківщину, додала нардеп.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram