ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ: комітет ВР вихолостив законопроект про медичну реформу

Депутати внесли майже 400 правок.

МОЗ: комітет ВР вихолостив законопроект про медичну реформу
Ульяна Супрун
Фото: Макс Требухов

Комітет Верховної Ради з питань охорони здоров'я вніс у законопроект №6327 про медичну реформу в Україні 396 правок, що нівелюють суть документа, заявила в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Про це вона сказала на прес-брифінгу, повідомляють на сайті МОН.

"Ми повинні констатувати факт, що більшість із цих поправок нівелюють саму суть медичної реформи, запропоновану Міністерством охорони здоров'я і урядом України. Фактично, замість реформи всієї медичної галузі, після внесених майже 400 поправок до законопроектів, ми можемо говорити про реформу не всієї галузі, а лише первинної ланки медицини", - зазначила в. о. міністра.

Парламентський комітет пропонує змінити основні позиції законопроекту і виключити з нього поняття про співоплату медичних послуг. Передбачаються тільки послуги, які держава покриває на 100% (зелений список), і послуги, які пацієнт оплачує повністю (червоний список). Крім того, перелік гарантованих державою послуг, які має покривати держава, значно розширився.

"Фактично ми знову повертаємося до того, з чого починали. Декларуємо, що держава гарантуватиме обсяг послуг, на який фактично не вистачить коштів. Ми 25 років уже маємо гарантовану безплатну медицину, якої насправді немає", - зазначила Супрун.

Крім того, робоча група вирішила відмовитися від затвердження міжнародних медичних інструкцій (протоколів) на рівні закону. Депутати пропонували різні варіанти перевірки і затвердження клінічних настанов українськими структурами.

"Ми вважаємо, що це створює серйозні корупційні ризики. Медичні інструкції, по суті, є знанням, вони формуються за результатами наукових досліджень. Знання та факти, які використовують для лікування людей у всьому світі, не вимагають ніяких "затверджень" і "перевірок" для роботи в Україні", - зазначила Супрун.

Незмінними в законопроекті залишилися договірні відносини з медичними установами, поняття гарантованого пакета медичних послуг і ліків, який депутати перейменували в "програму державних медичних гарантій", незалежний замовник послуг Національна служба здоров'я і розвиток системи eHealth. "Але це не реформа, на яку всі чекали і якої вимагають від нас лікарі. Все це - лише напівкроки", - додала Супрун.

Міністерство також виступає проти збереження медичної субвенції на первинній ланці, відзначаючи, що це розділить систему охорони здоров'я на дві окремі частини і стимулюватиме сімейних лікарів відразу скеровувати пацієнтів на рівень спеціалізованого лікування, а не лікувати їх самостійно. Система фінансування первинної ланки залишиться в існуючій адміністративно-корупційній вертикалі і ніяких змін якості на рівні первинної медичної допомоги не буде, вважають у Міністерстві охорони здоров'я.

"Замість урегулювання цього ринку такі кроки призведуть не тільки до хаосу, а й до корупції на місцях. Таку помилку було зроблено при реформуванні в Польщі, в результаті чого були втрачені роки можливостей. У разі підтримки такого рішення парламентом реформа буде повністю втрачена навіть для первинної ланки", - сказала в. о. міністра.

МОЗ вимагає знайти спосіб, щоб залишити принципи і суть медичної реформи, що їх відображено в законопроекті, який було проголосовано Верховною Радою в першому читанні.

Також Міністерство вимагає від комітету "припинити саботаж і винести сьогодні будь-який висновок щодо законопроекту №6327".

Нагадаємо, ключовий законопроект медичної реформи №6327 було прийнято за основу 8 червня. Пов'язаний із ним законопроект №6329 про супутні зміни в Бюджетний кодекс провалили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram