ГоловнаСуспільствоПодії

Прокуратура назвала причину масової бійки в Шосткинській колонії, у якій загинув ув'язнений

Працівників колонії тримали в оточенні.

Прокуратура назвала причину масової бійки в Шосткинській колонії, у якій загинув ув'язнений
Фото: http://slavyanoserbsk.com

Прокуратура Сумської області оприлюднила перші результати розслідування масової бійки засуджених в Шосткинській виправній колонії №66. Про це пише УНІАН.

23 червня начальник відділу прокуратури Сумської області Сергій Вакула розповів, що безлади відбулися 22 червня між третьою і четвертою годиною ранку, коли засуджені не поділили так звану "тюремну касу", і один з чотирьох ув'язнених образив, а потім і побив місцевого "авторитета". Останній вирішив помститися і покликав на допомогу.

"Картину того, як відбувалася бійка, слідчим вдалося встановити з камер відеоспостереження. Засуджений, який є "головним" серед ув'язнених, вирішив помститися і підбурював інших ув'язнених. Ті за допомогою відмички вийшли із свого житлового приміщення і пішли в інше, де непокірні забарикадувалися в одному з приміщень. Туди для розправи прорвалися від 30 до 50 осіб. Бійка тривала годину: у хід пішли стільці та ніжки ліжок", - повідомив Вакула.

За його словами, весь цей час працівників колонії, озброєних тільки гумовими кийками, засуджені тримали в оточенні і не давали вплинути на ситуацію, а розблокували їх тільки тоді, коли розправа закінчилася.

"З пояснень працівників виправної колонії, на їхню адресу з боку засуджених прозвучала фраза - "не лізьте, а то й вам перепаде". За таких обставин п'ятеро працівників з масою розлючених засуджених (а це близько 45-50 осіб), озброєні тільки гумовими палицями, впоратися не могли", - заявив Вакула.

В'язні самі винесли на плац постраждалих на ковдрах. Троє засуджених отримали тілесні ушкодження, четвертий помер від травми голови до приїзду швидкої допомоги. Загиблому, який побив "авторитета", був 41 рік, він житель Білопільського району Сумської області. Наприкінці цього року повинен був вийти на волю після 14-річного ув'язнення, яке відбував за вбивство чоловіка.

Один з постраждалих у тій бійці перебуває в Шосткинській райлікарні, ще один - у медчастині виправного закладу, ще двоє, зокрема і "авторитет", утримуються в дисциплінарному ізоляторі. Прокуратура розслідує факт загибелі засудженого, а також з'ясовує, чи були адекватними дії працівників ВТК в тій ситуації.

"Спочатку було розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 (вбивство) Кримінального кодексу України, яке перекваліфіковано на ч. 2 ст. 121 (тяжкі тілесні ушкодження, що спричинили смерть потерпілого) КК. Відкриті також кримінальні провадження за 2 ч. ст. 343 і ч. 1 ст. 345 (перешкоджання виконанню обов'язків співробітникам правоохоронних органів і погроза на адресу співробітника правоохоронних органів) КК. Опитані в'язні ніяких свідчень не дають", - зазначив Вакула.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram