ГоловнаСуспільствоВійна

США закликали Росію змусити бойовиків припинити залякувати спостерігачів ОБСЄ

"Переслідування спостерігачів відбуваються з метою перешкодити їм виконувати свою роботу".

США закликали Росію змусити бойовиків припинити залякувати спостерігачів ОБСЄ
Фото: EPA/UPG

У Вашингтоні звинуватили проросійські збройні формування на сході України в систематичному перешкоджанні діяльності спостерігачів ОБСЄ і закликали Москву використовувати свій вплив для припинення цієї "кампанії залякування".

Про це заявила офіційний представник держдепартаменту Хізер Нойєрт, коментуючи повідомлення про обстріл автомобіля місії ОБСЄ 20 червня, передає "Інтерфакс-Україна".

"Закликаємо Росію використовувати свій вплив для того, щоб закінчити цю кампанію залякування, виконувати свої зобов'язання для забезпечення вільного, повного і безпечного доступу спостерігачів ОБСЄ", - заявила Нойерт.

Дипломат переконана, що за атакою на спостерігачів стояли "очолювані Росією, спонсоровані Росією і підготовлені Росією сепаратисти".

За словами Нойєрт, у США переконані, що переслідування спостерігачів відбуваються з метою перешкодити їм виконувати свою роботу.

Нагадаємо, 23 квітня в районі села Пришиб (територія, підконтрольна бойовикам "ЛНР") підірвався автомобіль спостерігачів ОБСЄ. У результаті вибуху загинув співробітник місії, громадянин США, ще двоє - громадянин Чехії і громадянин Німеччини отримали поранення.

Президент Петро Порошенко закликав ретельно розслідувати інцидент і покарати винних, а МЗС України розцінило підрив автомобіля ОБСЄ як спробу Росії залякати спостерігачів.

Після події місія ОБСЄ вирішила обмежити патрулювання до початку розмінування території - було зменшено географія патрулювання і припинено польоти БПЛА. Крім того, заступник голови місії Александр Хуг заявив, що спостерігачі будуть патрулювати зону АТО тільки на дорогах з твердим покриттям.

7 травня спостерігачі ОБСЄ також повідомили про сексуальні домагання з боку бойовиків. 18 травня в спостерігачів ОБСЄ кинули димову шашку.

20 червня бойовики "ДНР" знову напали на спостерігачів - озброєний чоловік обстріляв автомобіль місії в Ясинуватій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram