ГоловнаСуспільствоЖиття

Турчинов запропонував посилити перевірку громадян, які прибувають з окупованих територій по біометричні паспорти

Відповідний законопроект буде внесено до Верховної Ради найближчим часом.

Турчинов запропонував посилити перевірку громадян, які прибувають з окупованих територій по біометричні паспорти
Фото: пресс-служба президента

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов вважає, що необхідно проводити ретельну перевірку всіх охочих отримати біометричний паспорт, які прибувають з окупованих територій.

Про це повідомляють на сайті РНБО.

За його словами, після початку дії безвізового режиму України з ЄС значно збільшилася кількість охочих отримати біометричні паспорти з Криму та з території окупованого Донбасу.

"Не маючи доступу до архівів, які залишилися на окупованих територіях, виникає небезпека, що під виглядом українських громадян з окупованих територій доступ до безвізового режиму можуть отримати громадяни іншої країни, терористи або представники російських спецслужб", - сказав Турчинов.

Тому він закликає внести зміни до чинного законодавства, що дозволять здійснювати більш ретельну перевірку громадян, які прибувають з окупованих територій.

"У разі виявлення невідповідності поданих даних, таким громадянам має бути відмовлено в отриманні біометричного паспорта", - наголосив секретар РНБО.

Турчинов розповів, що провів із цього приводу нараду з керівниками МВС, Міграційної служби, СБУ, прикордонниками. Також було підготовлено відповідний законопроект, який буде внесено до Верховної Ради найближчим часом.

Нагадаємо, безвізовий режим між Україною і ЄС набув чинності з 00:01 11 червня. Громадяни України можуть в'їжджати за біометричним паспортом у 26 країн-членів ЄС, за винятком Великобританії та Ірландії (Австрія, Бельгія, Болгарія, Угорщина, Німеччина, Греція, Данія, Іспанія, Італія, Кіпр, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чехія, Швеція та Естонія).

Також громадяни України зможуть відвідати за біометричним паспортом ще чотири держави, що входять у шенгенську зону, але не перебувають у складі Євросоюзу: Швейцарію, Норвегію, Ісландію та Ліхтенштейн.

Українцям із пропискою на окупованих територіях для підтвердження особи під час отримання біометричних паспортів потрібно додатково подати свідоцтво про народження або військовий квиток.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram