ГоловнаСуспільствоПодії

У Луцьку знайшли останки 107 в'язнів, яких розстріляли 1941 року

Яма, в якій поховали розстріляних, була вирвою від авіабомби.

Фото: facebook.com/mariann.sorochuk

У Луцьку провели роботи з ексгумації останків в'язнів Луцької тюрми, розстріляних НКВС у 1941 році. Про це у фейсбуці повідомила учасниця розкопок Мар'яна Сорочук.

Передбачається, що останки людей, знайдені в похованні біля Монастиря бригідок у Луцьку, належать людям, розстріляним 23-24 червня 1941 року. Серед них були в'язні, підозрювані у зв'язках з Організацією українських націоналістів, колишні священики, вчителі і лікарі, інтелігенція. За свідченнями очевидців, тіл розстріляних може бути від однієї до чотирьох тисяч.

"Отримали 107 останків тіл, серед них знайшли і жіночі. Крім скелетів, в ямі був цивільний одяг, взуття, гребінець, зубні щітки, бритва і навіть портсигар. Наступного тижня кістки передадуть на судмедекспертизу, після чого їх перепоховають у дворі монастиря", - повідомила Сорочук.

Фото: facebook.com/mariann.sorochuk

Вона повідомила, що яма, в якій поховали розстріляних, була вирвою від авіабомби діаметром до п'яти метрів і глибиною два метри. Там само виявили і осколки авіабомби. Крім того, на дні ями дослідники знайшли фундамент приміщення, старішого, ніж сам монастир.

Фото: facebook.com/mariann.sorochuk

Ексгумаційні роботи стали можливі завдяки співпраці громадської ради при Волинській ОДА, яка ініціювала ексгумацію, і Луцької міськради, яка виділила для цього кошти. Роботи проводило КП "Доля" за підтримки БК "Інвестор", Волинської єпархії УПЦ КП і адміністрації заповідника.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram