ГоловнаСуспільствоЖиття

Провайдер Wnet вважає обшуки СБУ необґрунтованими і безпідставними

У компанії заявили про завдання 3 млн гривень збитку.

Провайдер Wnet вважає обшуки СБУ необґрунтованими і безпідставними
Фото: wnet.ua

Інтернет-провайдер Wnet (Дабл-Ю Нет Україна) назвав обшуки в офісі компанії, проведені співробітниками Служби безпеки 1 червня, необґрунтованими і безпідставними.

Про це повідомила прес-служба Wnet.

Відзначають, що обшук проводили впродовж 17 годин. Були вилучені маршрутизатори, сервери і жорсткі диски, що забезпечують роботу мережі, а також більш ніж половина офісних ноутбуків. Загальний фінансовий збиток у компанії оцінюють на суму 3 млн гривень.

У прес-службі наголосили, що окремо було вилучено понад 70 тис. гривень волонтерської допомоги ЗСУ, створені технологічні проблеми, постраждала ділова репутація компанії. У компанії переконані, що такі дії несуть пряму загрозу стабільному наданню телекомунікаційних послуг клієнтам компанії - бізнесу, держструктурам і органам влади, серед яких: система держзакупівель Prozorro, низка посольств і міжнародних організацій, Консультативна місія ЄС в Україні, а також комплексна система відеоспостереження столиці.

За версією СБУ, ТОВ "Дабл-Ю Нет Україна" має взаємоз'єднання мереж із ТОВ "Кримка Південь" (оператор, що розміщений у Криму, зареєстрований за законодавством РФ). Однак у компанії відзначають, що в квітні 2016 року було укладено договір на надання послуг між ТОВ "Дабл-Ю Нет Україна" і ТОВ "Кримка Україна". Крім того, компанію звинувачують у забезпеченні транзиту трафіку по каналах передачі даних на територію АР Крим.

Президент Wnet Олексій Клєщевніков заявив, що "Дабл-Ю Нет Україна" не веде господарську діяльність і не надає телекомунікаційні послуги на території АРК і ніколи не мала власних каналів в АРК. Більше того, за його словами, компанія є інтернет-провайдером, а не оператором зв'язку, які експлуатують мережу. "Відповідно, не має з'єднань із чужими мережами, тому не може мати взаємоз'єднання мереж з ТОВ "Кримка Південь".

У грудні 2016-го співробітники НКРЗІ, державного контролюючого органу в сфері телекомунікацій, провели планову перевірку ТОВ "Дабл-Ю Нет Україна". Будь-яких порушень у порядку маршрутизації трафіку виявлено не було", - заявив президент компанії. Він звернув увагу, що компанію звинувачують у "фінансуванні посягання на територіальну цілісність і конституційний лад України" (ч. 3 ст. 110_2 Кримінального кодексу України), акцентуючи увагу на цифрі в понад 300 000 грн.

"Фактом є те, що ТОВ "Кримка Україна" - український оператор, з яким у компанії "Дабл-Ю Нет Україна", як і в інших українських операторів/провайдерів, діють господарські договори, за якими здійснюються взаєморозрахунки за надані послуги. За такими самими договорами "Дабл-Ю Нет Україна" і "Кримка Україна" ведуть взаємні розрахунки. За два роки "Дабл-Ю Нет Україна" оплатила "Кримка Україна" близько 300 000 грн. "Кримка Україна" оплатила "Дабл-Ю Нет Україна" за цей самий період близько 200 000 грн. Це операційна діяльність, яка здійснювалась у межах України. При цьому фактом є те, що за останні два роки компанія перерахувала до бюджетів усіх рівнів понад 10 000 000 грн податків і зборів, а також волонтерська допомога на потреби ЗСУ, зібрана з особистих коштів співробітників компаній, становила близько 1 000 000 грн", - заявив Клєщевніков.

Він також повідомив, що за минулий тиждень компанія провела низку консультацій із міжнародними організаціями та зарубіжними партнерами, серед яких: представництво бізнес-омбудсмена в Україні, посольство Великобританії в Україні, посольство США в Україні, офіс із залучення і підтримки інвестицій при Кабінеті Міністрів України. "Ми отримали підтримку і запевнення в наданні допомоги в рамках повноважень цих організацій. Будь-який бізнес веде спілкування з державою на різних рівнях: фіскальному, правовому і по лінії безпеки. Таке спілкування не завжди проходить гладко. Протягом майже 20 років роботи компанії на ринку нам вдавалося завжди знаходити способи законної взаємодії з будь-якими державними органами України. Але існують священні поняття, якими ми не торгуємо: честь, совість і патріотизм. Чому з компанії патріотів намагаються зробити зрадників Батьківщини? Кому і навіщо це потрібно? З якою метою формують образ внутрішнього ворога, коли у країни зовнішніх ворогів предостатньо?" - резюмував президент компанії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram