ГоловнаСуспільствоЖиття

Закон про українські квоти на телебаченні набуде чинності 13 жовтня

Загальнонаціональні телеканали повинні транслювати 75% ефіру українською мовою.

Закон про українські квоти на телебаченні набуде чинності 13 жовтня
Фото: Depositphotos\Rangizzz

Закон, який зобов'язує загальнонаціональні телеканали транслювати не менш ніж 75% ефіру державною мовою, опубліковано в офіційній газеті Верховної Ради "Голос України" і набуде чинності через чотири місяці після оприлюднення, тобто 13 жовтня.

Згідно з документом, передачі, фільми і новини, виконані державною мовою, мають становити не менш ніж 75% загальної тривалості передачі та фільмів у кожному з проміжків часу між 7:00 і 18:00, а також між 18:00 і 22:00. Місцеві телерадіокомпанії повинні транслювати не менш ніж 60% ефіру українською мовою.

Телекомпанії, які, відповідно до ліцензії ведуть мовлення мовами корінних народів України, незалежно від категорії мовлення забезпечують сумарний тижневий обсяг телемовлення державною мовою і мовою корінних народів обсягом не менш ніж 75%, при цьому не менш ніж 30% - державною.

Телекомпанії здійснюють трансляцію фільмів і передач, які не є їх власним продуктом, винятково державною мовою, за винятком фільмів і передач (окрім дитячих та анімаційних), створених до 1 серпня 1991 року.

При цьому фільми і передачі, трансляція яких допускається не українською мовою, субтитруються державною мовою.

Передача вважається виконаною українською мовою, якщо всі виступи (репліки) дикторів передані українською. При цьому можуть використовуватися інші мови без дублювання і озвучення при репортажах із місця подій (окрім мови і реплік репортерів), коментарях гостей передач, музичних кліпах, які містять текстовий супровід, і в творах мовами корінних народів України.

За невиконання зазначених вимог телерадіокомпанія оплачує штраф у розмірі 5% загальної суми ліцензійного збору.

Квоти не застосовують до телекомпаній іноземного мовлення; телекомпаній, які показують науково-просвітницькі передачі офіційними мовами Європейського Союзу; телерадіокомпаній, які здійснюють радіомовлення; телеканалів, освітні програми яких спрямовані винятково на вивчення іноземних мов.

Нагадаємо, 23 травня Рада ввела 75% -ву квоту на українську мову на телебаченні. 6 червня президент Петро Порошенко підписав цей закон.

Улітку 2016 року Рада ввела квоти на українські пісні в радіоефірі. У перший рік роботи закону вони повинні становити не менш ніж 25% загального часу звучання пісень упродовж доби. Потім поступово квоти збільшать до 35%. Для новин і ранкових передач квота української мови - 50% в перший рік з подальшим збільшенням до 60%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram