ГоловнаСуспільствоВійна

Турчинов: Потрібно завершити АТО і перейти до нового формату захисту України від гібридної війни з РФ

"Подальше звільнення окупованих територій в рамках формату АТО неможливе".

Турчинов: Потрібно завершити АТО і перейти до нового формату захисту України від гібридної війни з РФ
Фото: пресс-служба президента

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов вважає, що необхідно завершити антитерористичну операцію на Донбасі і перейти до нового формату захисту країни від гібридної війни з Росією.

Про це він заявив в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Військові дії тривають на сході нашої країни вже три роки і переросли і за тривалістю, і за масштабами формат АТО. Водночас потрібно зазначити, що антитерористична операція виконала дуже багато важливих завдань. Саме в рамках АТО ми зупинили агресора, змогли провести президентські, парламентські і місцеві вибори, а також звільнили значну частину окупованої території України... Прийшов час перейти до нового формату захисту країни", - сказав Турчинов.

За його словами, чинне українське законодавство передбачає два основні випадки, за яких дозволено бойове застосування Збройних Сил - це оголошення війни і антитерористичної операції.

"Незважаючи на поширену думку, згідно з нашим законодавством, введення воєнного стану передбачає лише наявність особливого правового режиму в країні або в окремих регіонах і не дає автоматичного права на використання Збройних Сил України й інших військових формувань", - пояснив секретар РНБО.

Він також зазначив, що законодавство формувалося на основі уявлень про класичну війну ХХ століття і не враховує необхідності протистояти гібридній агресії, яку веде РФ проти України. Тому, за його словами, необхідно визначити новий формат, який дозволить ефективно захистити Україну від гібридних методів війни, які застосовує Росія.

"Прийшов час не просто визнати окупованими деякі регіони Донецької і Луганської областей, а чітко, на законодавчому рівні визначити засади державної політики для їх звільнення. Необхідна ефективна технологія захисту країни, а для цього законодавчо потрібно надати президенту право застосовувати ЗСУ й інші військові формування проти гібридної агресії з боку РФ", - підкреслив Турчинов.

Він також зазначив, що потрібно створити в зоні протистояння постійний оперативний штаб з широкими повноваженнями для комплексного управління ЗСУ, усіма силовими структурами, а також військово-цивільними адміністраціями.

Секретар РНБО підкреслив, що такий підхід "тільки посилить фундамент Мінських угод, оскільки їхня реалізація неможлива без вирішення питань безпеки і без звільнення окупованої української території".

"Це дуже серйозне питання, що вимагає обговорення в професійному експертному середовищі. Уточнений законопроект "Про відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями Донецької і Луганської областей" подадуть президентові, після чого, сподіваюся, він оперативно буде внесений у Верховну Раду", - додав він.

Нагадаємо, раніше Турчинов виступив за якнайшвидше введення візового режиму з РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram