ГоловнаСуспільствоЖиття

Папа Франциск назвав Любомира Гузара одним з найзначніших моральних авторитетів

Незважаючи на поважний вік і постійні хвороби, був "учителем мудрості" для всіх українців, незалежно від конфесії.

Папа Франциск назвав Любомира Гузара одним з найзначніших моральних авторитетів
Фото: isra.com

Папа Римський Франциск назвав колишнього голову Української греко-католицької церкви Любомира Гузара одним з найзначніших і найшанованіших моральних авторитетів останніх десятиліть.

Про це понтифік написав у листі нинішньому голові УГКЦ верховному архієпископу Святославу Шевчуку, повідомляє Радіо Ватикану.

Франциск вказав на те, що Любомир Гузар зміг не тільки вивести УГКЦ із підпілля, де вона опинилася в результаті гонінь, а й подарував їй нову радість віри. Кардинал, незважаючи на поважний вік і постійні хвороби, був "учителем мудрості", особливо коли йшлося про скривджених і стражденних, зазначив понтифік.

"За всіх він постійно молився, відчуваючи, що це його новий обов'язок. І численні люди відчували себе ним представленими, знаходили в нього пораду й утішення, віруючі й невіруючі, не зважаючи на конфесійні відмінності. Всі відчували, що говорив християнин, українець, захоплений своєю ідентичністю, завжди сповнений надій, відкритий для майбутнього в Господі. Він мав слово для кожного, з теплотою своєї великої людяності і витонченої ввічливості «відчував» людей", - написав Папа Римський.

Понтифік також зазначив, що про значення морального авторитету покійного священнослужителя свідчить також і та кількість людей, яка провела його в останню путь.

Нагадаємо, Любомир Гузар помер 31 травня 2017 року на 85-му році життя після важкої хвороби.

Блаженнішого Любомира в понеділок поховали в Києві, в крипті Патріаршого собору Воскресіння Христового.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram