ГоловнаСуспільствоВійна

Bellingcat знайшов фото "Бука", з якого збили MH17, зняте у військовій частині з Курська

ЗРК належав 53-й зенітно-ракетній бригаді РФ.

Дослідники з Bellingcat знайшли раніше невідому фотографію зенітно-ракетного комплексу "Бук", який улітку 2014 року збив малайзійський пасажирський літак у небі над Україною, зняту на території військової частини в селищі Маршала Жукова під Курськом.

На фото зображений чоловік на тлі самохідної установки "Бук" під номером 332, позаду видно рожевий контейнер для перевезення ракети 3М8 ЗРК "Коло". Фотографія з механіком зроблена на транспортному дворі 53-ї зенітно-ракетної бригади (військова частина 32406), зазначено в доповіді

Фото: bellingcat.com

Підтверджує це інший знімок, опублікований неназваним курсантом у серпні 2014 року. На фотографії зображений той самий рожевий ракетний контейнер.

Фото: bellingcat.com

Ще одна доповідь, опублікована Bellingcat у понеділок, присвячена водіям вантажівок у колонах, які перевозили російські "Буки" в червні та липні 2014 року.

За фотографіями раніше відомого водія Дмитра З. дослідники встановили особи ще сімох людей з 69-ї окремої бригади матеріального забезпечення (в/ч 11385), які брали участь у транспортуванні "Буків" (у тому числі "Бука 332", з якого збили MH17) з Курська на різні ділянки біля російсько-українського кордону в період 23-25 червня і 19-21 липня 2014 року.

Фото: bellingcat.com

Bellingcat зазначає, що не може зробити висновок, яку саме вантажівку перевіз "Бук 332" на російсько-український кордон і хто саме ним керував. Але це може бути відомо водіям з в/ч 11385, які перебували у військовому таборі біля Міллерово (селище, розташоване за декілька кілометрів від кордону з Україною) в липні 2014 року.

Доповідь зі справжніми іменами і незаретушованими фотографіями спрямовано до міжнародної Спільної слідчої групи (ССД), що розслідує загибель MH17.

Нагадаємо, Міжнародне слідство визнало, що літак Malaysia Airlines рейсу MH17 було збито з ЗРК "Бук" із території, яку контролювали бойовики "ДНР". Запуск ракети провели поряд зі Сніжним у районі Первомайського.

Слідство також дійшло висновку, що "Бук" привезли на контрольовану сепаратистами територію Донецької області з Росії, а потім відправили назад.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram