ГоловнаСуспільствоЖиття

Прокуратура порушила справу проти Баштанської міськради за повернення комуністичних назв

25 травня міськрада повернула старі назви низці вулиць, а також перейменувала вулицю Героїв Небесної Сотні.

Прокуратура порушила справу проти Баштанської міськради за повернення комуністичних назв
Баштанка
Фото: wikipedia.org

Прокуратура Миколаївської області відкрила кримінальне провадження проти Баштанської міської ради, яка повернула старі назви низці вулиць, перейменованих у рамках декомунізації.

Про це повідомляють на сайті прокуратури.

"У зв'язку з прийняттям 25 травня Баштанською міською радою рішенням про повернення старих назв низці вулиць, які раніше були перейменовані в процесі декомунізації, зареєстровано кримінальне провадження, а рішення міської ради оскаржено в суді з клопотанням про призупинення його дії", - йдеться в повідомленні. Зазначають, що міська рада повернула вулицям старі назви, а також перейменувала вулицю Героїв Небесної Сотні.

"Такі дії містять ознаки злочину, відповідальність за який передбачена частиною 2 ст. 436-1 Кримінального кодексу (виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки і пропаганда комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів, вчинені особою, яка є представником влади)", - підкреслили в прокуратурі.

"Вважаємо, що це рішення є очевидно протиправним і застерігаємо представників інших органів місцевого самоврядування від таких дій", - додали у відомстві.

Нагадаємо, у квітні Одеська міськрада перейменувала 56 вулиць, які були перейменовані в травні минулого року в рамках декомунізації. Згідно з рішенням одеських депутатів, в місті повинні були повернутися вулиці Бабушкіна, Бірюкова, Валентини Терешкової, Гончарова, Обнорського, Белінського, Бадаєва, Богданова, Маршала Жукова. Водночас депутати перейменувули вулицю Шухевича, Теліги, Донцова, Просвіти, дев'яти загиблих бійців АТО.

28 квітня суд скасував перейменування декомунізованих вулиць. 29 квітня мер Одеси Геннадій Труханов призупинив рішення міської ради.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram