ГоловнаСуспільствоЖиття

У Луцьку поліція вилучила 400 кг незаконно видобутого бурштину

Правоохоронці провели низку обшуків.

У Луцьку поліція вилучила 400 кг незаконно видобутого бурштину
Фото: vol.gp.gov.ua

У Луцьку в рамках розслідування кримінального провадження за фактом незаконного видобутку бурштину правоохоронці вилучили 400 кг незаконно видобутого "сонячного каменю".

Про це повідомляється на сайті прокуратури Волинської області.

Відзначається, що були проведені обшуки в квартирі громадянина - фігуранта справи і в приміщеннях, що належать господарським товариствам.

"Під час обшуків було вилучено близько 400 кг каміння бурштину-сирцю різних фракцій, а також верстати для його обробки. На цю мить обшуки тривають", - йдеться в повідомленні.

Фото: vol.gp.gov.ua

Фото: vol.gp.gov.ua

Нагадаємо, в лютому Верховна Рада відмовилася прийняти законопроект №1351-1 про видобуток бурштину та його реалізацію. Документ був прийнятий у першому читанні ще у квітні 2015 року, але знайти голоси для його затвердження в цілому не вдалося. Наприкінці березня Кабмін ініціював розробку нового законопроекту.

За оцінкою Мінекології, кількість нелегальних копачів бурштину в північних областях України налічує тисячі. Лише у Рівненській області незаконним видобутком займаються близько 10 тис. осіб. Водночас видобуток ведеться помповим методом, який піднімає тільки 15% каменів і дуже негативно впливає на екологію.

Правильний метод видобутку передбачає зняття верхнього шару, пересипання і потім рекультивацію. У такому випадку територія, на якій вівся видобуток, може бути придатна для сільського господарства, будівництва або промисловості.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram