ГоловнаСуспільствоЖиття

УГКЦ просить захистити Патріарший собор від руйнування через відновлення будівництва багатоповерхівки

Держоргани, які контролюють будівництво, не надали жодних експертиз.

УГКЦ просить захистити Патріарший собор від руйнування через відновлення будівництва багатоповерхівки
Патриарший собор
Фото: news.ugcc.ua

Українська Греко-Католицька Церква має намір просити інші країни захистити Патріарший собор Воскресіння Христового від руйнування у зв'язку з поновленням будівництва багатоповерхівки на Микільській Слобідці.

Про це йдеться в офіційній заяві на сайті  УГКЦ.

Зокрема, у заяві мовиться про те, що, відновивши будівельні роботи, забудовник не провів із представниками УГКЦ жодних переговорів щодо усунення можливого руйнівного впливу на Патріарший собор.

"Держоргани, які контролюють будівництво, не надали жодних експертиз евентуального впливу будівель на собор. Навіть заяви столичної влади про те, що забудовник зменшить поверховість, - також залишилися лише словами", - йдеться в заяві.

Крім того, церква далі збирається відстоювати позицію, згідно з якою має бути збережено цільове призначення земель навколо Патріаршого собору, з урахуванням вимог щодо збереження пам'ятки ландшафту "Історичний ландшафт Київських гір і долини річки Дніпро", з урахуванням прибережної захисної смуги 100 метрів.

Нагадаємо, 2015 року в Патріаршому соборі з'явилися тріщини, поява котрих може бути пов'язаною зі скандальним будівництвом на Микільсько-Слобідській вулиці, яке ведеться по сусідству.

Забудовником майданчика за адресою Микільсько-Слобідська, 1 є компанія "Укрбуд". Тут планують за 60 метрів від Дніпра побудувати житловий комплекс під назвою "Сонячна рів'єра". Відповідно до закону мінімальна відстань має становити 100 метрів від берегової лінії, проте в мерії стверджують, що всі документи на будівництво "Укрбуд" має.

Патріарший собор УГКЦ розташований за адресою Микільсько-Слобідська, 5. Він був відкритий 27 березня 2011 року.

Через це будівництво регулярно спалахують протести місцевих жителів. Улітку 2015 року мер Києва Віталій Кличко заявив, що будівництво "Сонячної Рів'єри" заморозять. Однак у грудні роботи поновилися. Протести спалахнули з новою силою. У травні 2016 року Держархбудінспекція анулювала дозвіл на будівництво житлового комплексу, але Корпорація "Укрбуд" оскаржила це рішення в суді.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram