ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Карітас України забезпечив допомогу самотнім людям похилого віку і паліативним хворим у буферній зоні

Соціальних працівників знайшли серед місцевого безробітного населення.

Карітас України забезпечив допомогу самотнім людям похилого віку і паліативним хворим у буферній зоні
Фото: пресс-служба

Карітас України розпочинає в Україні проект "Домашня опіка в буферній зоні", який передбачає надання медико-соціального супроводу одиноким літнім людям і паліативним хворим. Про це повідомляє прес-служба фонду. Соціальних працівників будуть шукати серед місцевих жителів, які втратили роботу. Фінансування проекту здійснюється за сприяння уряду Австрії через Австрійську асоціацію розвитку.

Повідомляють, що проект впроваджують осередки Карітасу Запоріжжя, Маріуполя, Краматорська і Старобільська, які працюють у «сірій зоні». Для роботи в проекті на умовах договору осередки залучили 200 осіб місцевого населення, які працюють у різних локаціях уздовж буферної зони. Кожна людина пройшла навчання і практичні тренінги на тему: «Опіка над хворими, які потребують сторонньої допомоги. Догляд. Психологічний супровід. Переміщення». Кожен із цих соціальних працівників надає соціально-медичний супровід у середньому трьом бенефіціарам. Загалом допомогу в рамках проекту отримує близько 600 жителів буферної зони.

Як розповів Юрій Наконечний, керівник медичних програм Карітасу України, особливістю проекту в буферній зоні є те, що доглядають за підопічними люди, які проживають безпосередньо в зоні бойових дій. Вони допомагають немічним, людям похилого віку, які не мають можливості подбати про себе, яким важко вийти з дому або навіть підвестися з ліжка. «Ці люди здійснюють не тільки медичний, а й соціальний супровід. За потреби можуть приготувати їсти або оформити документи, виміряти тиск, простежити за прийомом ліків», - додає Наконечний. Також, за його словами, залучення до догляду за підопічними саме місцевих жителів є дуже важливим аспектом проекту, оскільки дає можливість працевлаштувати тих, хто має значні труднощі з пошуком роботи.

Додатково в рамках проекту надаються медичні гранти на придбання ліків або необхідного медичного обладнання. На територіях, де доступ до медикаментів ускладнений, мобільні команди Карітасу доставляють необхідні медикаменти безпосередньо жителям «сірої зони».

«Карітас має 20-річний досвід надання медико-соціального супроводу за місцем проживання, і на сьогодні всі послуги "Домашньої опіки" надаються згідно з державним стандартом домашнього догляду і державним стандартом паліативної опіки», - зазначає Галина Курницька, координатор проекту "Домашня опіка Карітас Україна". «Ці люди похилого віку потребують підтримки. Оскільки ми не просто здійснюємо медичні чи гігієнічні маніпуляції - ми даємо надію, ми несемо їм радість. Домашня опіка - це часто єдина можливість для них залишатися у своїх домівках й уникнути лікарняного стаціонару або притулку», - додає вона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram