ГоловнаСуспільствоОсвіта

До наступного навчального року планують перепідготувати 22 тис. вчителів молодших класів

"Світ змінюється, і школа повинна йти попереду цих змін".

До наступного навчального року планують перепідготувати 22 тис. вчителів молодших класів
Фото: spbobrazovanie.ru

Протягом наступного навчального року Міністерство освіти і науки планує провести перепідготовку 22 тисяч учителів початкової школи в рамках реформування системи освіти.

Про це повідомила на прес-конференції у Львові міністр освіти і науки Лілія Гриневич, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми плануємо наступного навчального року перепідготувати 22 тис. учителів, які 2018-го візьмуть перші класи, для того щоб вони могли працювати за новими методиками і з новим змістом", - сказала Гриневич.

За її словами, перепідготовка педагогів спрямована на те, щоб "допомогти їм змінити свій світогляд і доповнити його цими новими методиками навчання".

"Я розумію, що буде опір: є такі вчителі, які не хочуть мінятися, але, вибачте, світ змінюється - і школа повинна йти попереду цих змін, а не плентатися у хвості. Це означає, що вчителі також повинні змінюватися і вчитися впродовж життя", - підкреслила Гриневич.

Міністр також зазначила, що реформа системи середньої освіти полягає в тому, щоб "перетворити школу на установу виховання людей, які можуть стати щасливими і реалізувати себе в житті відповідно до здібностей".

Вона також зазначила, що проект закону про освіту, прийнятий у першому читанні, може бути проголосований в цілому ще на поточній сесії Верховної Ради.

Нагадаємо, минулого року Міносвіти спростило програму для дітей 1-4 класів. Також було скасовано низку вимог до дітей - зокрема скасовано оцінки за каліграфію і регламентування підписання зошитів та щомісячну оцінку за їхнє ведення; домашні завдання не задаватимуть на вихідні, святкові та канікулярні дні. Оцінок у першому класі не ставитимуть, у другому класі таке теж можливо за рішенням педагогічної ради школи. Також учителям не рекомендують користуватися червоною ручкою під час перевірки письмових робіт у першому класі.

Міносвіти вважає, що нововведення допоможуть дітям не боятися робити помилки, сформують у них позитивне сприйняття навчального процесу.

Проект нової редакції Закону про "Про освіту" прийняли в жовтні минулого року. Саму реформу почнуть упроваджувати 2018 року, коли діти підуть до першого класу нової школи з новими підручниками і підготовленими викладачами. До цього відбуватиметься підготовка реформи, і стартує вона в початковій школі, у 2019-2022 роках - в базовій школі, у 2023-2029 роках - у профільній школі, і тільки 2029 року в Україні з'явиться 12-й клас.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram