ГоловнаСуспільствоВійна

Клімкін розповів про можливі формати залучення США до "нормандського формату"

"Це може бути у формі окремого виміру, є також варіант залучення в окремі елементи".

Клімкін розповів про можливі формати залучення США до "нормандського формату"
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін
Фото: EPA/UPG

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін розповів про можливі формати залучення США до мирного врегулювання на Донбасі, в тому числі до "нормандського формату" (Україна, Франція, Німеччина, Росія).

Про це повідомляє агентство "Українські новини".

"США готові і далі долучатися до того, щоб змусити Росію виконувати "мінські домовленості". У якій формі? Це може бути у формі окремого виміру, який буде тісно скоординований з "нормандським форматом", є також варіант паралельного залучення США в окремі елементи взаємодії в рамках "нормандського формату". Якраз це ми зараз обговорюємо", - повідомив міністр журналістів на брифінгу за підсумками свого візиту у США.

Він додав, що тільки-но закінчаться консультації, які проводять за участю Німеччини і Франції, тільки-но буде визначено, в якій формі США долучаться до переговорів, можна буде почати підготовку зустрічі Президента Петра Порошенка з Президентом США Дональдом Трампом.

Раніше в п'ятницю перший заступник міністра закордонних справ України Вадим Пристайко повідомив, що мова не йде про безпосередню участь США в переговорах сторін у "нормандському форматі".

"Вони сказали, що підтримують зусилля німецьких і французьких колег, але не стають частиною "нормандського формату" - це чотири країни. Не всі обов'язково повинні стати частиною "нормандського формату", є різні формати, які дозволяють нам вирішувати наші питання", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Павло Клімкін під час свого візиту до Вашингтона і зустрічей з президентом США Дональдом Трампом і віце-президентом Майклом Пенсом обговорив можливість залучення США до переговорів про врегулювання ситуації на Донбасі в рамках "нормандського формату".

Розмови про розширення "нормандської четвірки" (Україна, Росія, Німеччина, Франція) час від часу порушують на різних рівнях. Найпопулярніша пропозиція - включити в неї США і Великобританію як гарантів безпеки України за Будапештським меморандумом. Також бажання долучитися висловлювала Польща, але цю пропозицію ще 2014 року заблокувала Росія.

Основна претензія до "нормандського формату" - відсутність істотного прогресу в мирному врегулюванні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram