ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Близько 5000 демобілізіванних українських військових узяли участь у програмі НАТО щодо соціальної адаптації

В Альянсі заявили про недостатнє число фахівців, що мають підготовку, необхідну для проведення програм психологічної реабілітації.

Близько 5000 демобілізіванних українських військових узяли участь у програмі НАТО щодо соціальної адаптації
Побывавшие в плену украинские военные
Фото: EPA/UPG

Близько 5000 демобілізованих українських військових - чоловіків і жінок - узяли участь у програмі НАТО з соціальної адаптації.

Про це заявив куратор програми НАТО щодо соціальної адаптації колишніх українських військовослужбовців Емануель Унтцінгер у коментарі кореспонденту LB.ua.

Унтцінгер зазначив, що оцінювати ефективність програми психологічної реабілітації вкрай важко, "оскільки йдеться не про фізичні рани, а про психологічні".

"Підтримка, яку ми надаємо колишнім українським військовим корисна, але її мало, оскільки вона є лише триденним семінаром. Не можна очікувати, що вона стане вирішенням усіх [психологічних] травм. Проте відповідна реакція, яку ми отримуємо від професіоналів, і тих, хто отримує таку допомогу, від їхніх командирів і родичів показує, що ці семінари дійсно є дуже корисним внеском, щоб допомогти їм реінтегруватися в цивільне життя", - пояснив куратор натовської програми.

Унтцінгер також визнав, що в Україні недостатньо фахівців, що мають підготовку, необхідну для проведення програм психологічної реабілітації. За його словами, трастовий фонд НАТО, який займається цим питанням, намагається вирішувати цю проблему "на систематичному рівні", проводячи тренінги та освітні семінари. 

За словами Унтцінгера, недолік українських фахівців став викликом для програми НАТО, але їм вдалося укласти партнерство з недержавною організацією "Ліга офіцерів", якою керують ветерани війни в Афганістані. "Ми забезпечили їх підготовкою тренерів, модернізували їхні знання... Тож у нас є команда українських психологів, які розуміють і довгострокову перспективу, і місцевий контекст, і місцеву культуру. Також ми надали їм доступ до хороших практик, якими послуговується НАТО", - сказав він.

При цьому куратор програми НАТО зазначив, що мова не про велику групу фахівців, але лише про кількох професіоналів. "І ця команда залишається незмінною відтоді, як ми почали здійснювати наш проект", - додав він

Нагадаємо, наприкінці лютого в Україні запустили мобільний додаток для надання психологічної допомоги.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram