ГоловнаСуспільствоПодії

ГПУ оприлюднила свідчення полонених з православного центру в Косачівці

Луценко сподівається на коментар УПЦ МП.

ГПУ оприлюднила свідчення полонених з православного центру в Косачівці
Фото: ssu.gov.ua

Генеральна прокуратура Києва на брифінгу в п'ятницю оприлюднила свідчення полонених, яких незаконно утримували в так званому православному реабілітаційному центрі в селі Косачівка (Чернігівська область).

"Пацієнти", які погодилися поспілкуватися зі слідчими, розповіли, що під виглядом центру діяла фактично в'язниця, де людей незаконно утримували всупереч їхній волі.

Свідок 1: "Мій чоловік застрелився три місяці тому. Його батьки з Москви. У цей момент у мене забрали дітей, бо вона [свекруха] сказала, що це не мої діти, хоча в мене довідки з пологового будинку, що я їх народжувала, і забрала їх у Москву. А мене помістила сюди, щоб залагодити питання, і щоб я не забрала дітей. І ось я тут перебуваю, не з власної волі".

Свідок 2: "Мене троє хлопців забрали, я навіть не встигла одягнутися, і сказали, що ми поїдемо знімати відбитки пальців. Я взяла з собою ідентифікаційний код, паспорт, тому що я знала, що не винна і що у мене відбитки знімуть і відпустять. Я сюди приїхала 5 березня. Мене догола роздягли. Моя мама дуже вірить у Бога, вона каже, що тебе треба тут втихомирити, привчити, як жити далі. Вона про умови не знає, тому що тут усі листи читають. Не дай Бог ти там щось погане напишеш".

Свідок 3: "Рік тому померла моя мама. Напередодні прийняття спадщини, - я отримала дві квартири, - мій брат, не бажаючи вирішувати питання цивілізованим шляхом, не знайшов нічого кращого, як насильно і незаконно привести мене сюди".

Свідок 4: "Мені 17 років, мене тут незаконно утримують. Я тут не за власним бажанням перебуваю два місяці. Тут умови жахливі".

Свідок 5: "Мене звуть Ігор. 25 листопада 2016 року мене викрали двоє невідомих мені людей. В одних трусах мене вивели на вулицю і повели ознайомлюватися з ось цим будинком - барак під назвою "Баня". [Там] чотири ліжка і ось планка, щоб вони не рухалися, ось тут розміщувалися близько 15-17 осіб. Я почав упиратися, мене заштовхнули ногою, повісили за руки [на перекладині в душовій] і зв'язали ременем. Принесли простирадло, насипали в нього пісок, змотали, як мішок, і били по спині. Я знепритомнів. Отямився в кутку під раковиною, коли мене з відра облили водою. Волосся у мене вже не було. Тобто поки я був непритомний, мене машинкою голили. Я знову почав обурюватися, і мене знову підвісили на трубу і продовжили побиття".

Організували центр громадяни Андрій Дубовський і Сергій Моцак. Він зареєстрований як релігійна організація. Прокуратура поки що не може стверджувати, чи пов'язана вона з Українською православною церквою Московського патріархату, але Луценко вважає, що ні. "Я не можу собі уявити, щоб це була справжня церковна організація. Я сподіваюся, що найближчим часом ми почуємо коментарі поважної Української православної церкви", - сказав генпрокурор.

Він також наголосив, що багато хто з тих, хто відправляв туди своїх родичів і знайомих, просто не усвідомлювали умов у цьому центрі.

За фактом діяльності "Косачівки" відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 127 (катування) та ч. 3 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) Кримінального кодексу України. Затримано трьох підозрюваних, решта персоналу (в центрі працювали близько 30 осіб) перевіряють.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram