ГоловнаСуспільствоЖиття

САП закрила справу проти топ-менеджера "Укрзалізниці", підозрюваного в заволодінні 44 млн гривень (оновлено)

НАБУ звернулося по роз'яснення до Холодницького.

САП закрила справу проти топ-менеджера "Укрзалізниці", підозрюваного в заволодінні 44 млн гривень (оновлено)
Фото: 112.ua

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) в односторонньому порядку закрила провадження щодо начальника департаменту матеріально-технічного забезпечення ПАТ "Укрзалізниця" у справі про завдання збитку ДП "Укрзалізничпостач" (філіал УЗ).

Про це повідомили в прес-службі Національного антикорупційного бюро, пише "Інтерфакс-Україна".

Детективи НАБУ завершили досудове розслідування щодо шістьох осіб, підозрюваних у завданні збитків ДП "Укрзалізничпостач" на суму 20 млн грн і замаху на заволодіння близько 44 млн грн.

"Водночас 24 березня, безпосередньо напередодні узгодження і направлення обвинувального акта до суду, САП в односторонньому порядку закрила провадження щодо начальника департаменту матеріально-технічного забезпечення ПАТ "Укрзалізниця". За версією слідства, саме він погодив закупівлю продукції за завищеними цінами", - повідомляє НАБУ.

Своє рішення прокурори САП із детективами НАБУ не обговорювали, постанову про закриття провадження не передавали.

У НАБУ відзначають, що підозри всім шістьом особам були узгоджені прокурорами без зауважень, але після завершення ознайомлення всіх підозрюваних і їхніх захисників із матеріалами кримінального провадження прокурори закрили його без будь-яких пояснень.

"НАБУ стурбоване цією ситуацією і звернулося по роз'яснення до керівника САП. Сподіваємося, що Назар Холодницький зважить усі обставини і не дозволить через необґрунтовані рішення своїх підлеглих уникнути підозрюваному відповідальності", - йдеться в повідомленні.

Оновлення. У САП прокоментували закриття справи проти топ-менеджера "УЗ", назвавши заяву НАБУ "фейсбук-війною".

САП підкреслює, що на початковому етапі досудового розслідування в діях вказаної особи дійсно були ознаки можливої його причетності до заволодіння державними коштами. Однак за дев'ять місяців розслідування НАБУ не надало жодного додаткового доказу його провини

"Щодо інших п'яти фігурантів - у провадженні закінчуються процесуальні дії, виконання яких необхідне для передачі справи в суд", - зазначають у САП.

Нагадаємо, в квітні-листопаді 2015 року троє посадових осіб ДП "Укрзалізничпостач" та один чиновник ПАТ "Укрзалізниця" за попередньою змовою з представниками приватних компаній провели закупівлі метизної продукції для потреб ДП "Укрзалізничпостач" за завищеними цінами, чим завдали збитку держпідприємству в особливо великому розмірі.

У 2016 році ця ж група осіб намагалася повторити злочин, але планам зловмисників вдалося перешкодити завдяки рішенню Антимонопольного комітету, який зобов'язав "Укрзалізничпостач" скасувати одну з закупівель, у результаті якої держпідприємство могло втратити ще майже 44 млн грн.

У січні 2016 року детективи НАБУ почали досудове розслідування в зазначеному кримінальному провадженні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram