ГоловнаСуспільствоЖиття

СБУ проводить обшуки у керівництва YouControl (оновлено)

Заблоковано корпоративну електронну пошту компанії.

СБУ проводить обшуки у керівництва YouControl (оновлено)
Архивное фото
Фото: mediananny.com

Співробітники Служби безпеки провели обшук у квартирі гендиректора інформаційно-аналітичної платформи YouControl Сергія Мільмана, а також у комерційного директора Олени Лапи.

Про це повідомляють на сторінці компанії у Фейсбуці.

"Сьогодні вранці обшукали квартиру комерційного директора Олени Лапи, а зараз йдуть обшуки у генерального директора YouControl Sergi Milman. Співробітники СБУ не допустили адвоката в Олени Лапи, а зараз намагаються перешкодити і Сергію. Обшуки також проводять в офісі компанії, де присутній один співробітник і нікого не пускають", - йдеться в повідомленні.

Зазначають також, що заблоковано корпоративну електронну пошту компанії.

"Причиною слідчих дій є постанова судді Шевченківського районного суду за ст. 359 (Незаконне придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації) від 3 березня", - уточнили в YouControl.

Також повідомляють, що обшук проходить у ще одного співробітника компанії.

Оновлення. Служба безпеки України офіційно повідомила про викриття "київської комерційної структури", яка незаконно збирала і продавала інформацію з обмеженим доступом.

"Ділки, використовуючи спеціальне програмне забезпечення, протиправно втручалися в роботу автоматизованих систем і комп'ютерних мереж державних структур. Фахівці Служби безпеки України зафіксували копіювання зловмисниками інформації, зокрема з систем і мереж Міністерства юстиції, фіскальної служби і Державної судової адміністрації України. Комерсанти продавали клієнтам доступ до нелегально створеної базі, видаючи її як зібрану з відкритих джерел", - заявила прес-служба СБУ.

Під час обшуків в офісних приміщеннях і за місцем проживання власників і топ-менеджменту компанії співробітники СБУ виявили телекомунікаційне обладнання, де зберігалися дані, і вилучили відповідну документацію. Оперативники СБУ також встановили, що дублікати баз даних зберігаються на серверах в інших країнах.

Водночас юрист компанії Данило Глоба назвав дії СБУ правовим свавіллям.

"У цьому випадку йдеться про те, що компанія YouControl незаконно використовує доступ до відкритих державних реєстрів. Ця заява сама по собі зовсім парадоксальна, адже законом передбачена вільна можливість доступу до реєстрів будь-яких осіб, вільне копіювання, використання та поширення даних. Це пряма норма закону і не знати цього - абсолютно правовий нігілізм", - ідеться в коментарі юриста.

Нагадаємо, YouControl - це онлайн-сервіс, який автоматично формує досьє на кожну компанію України, використовуючи інформацію з держреєстрів. Один з напрямків діяльності - боротьба з корупцією: компанія надає вільний доступ до сервісу журналістам і громадським активістам для проведення розслідувань, моніторингів та інших заходів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram