ГоловнаСуспільствоЖиття

Оператор цифрової мережі Т2 наполягає на її перевазі в покритті над нинішніми аналоговими Новости компаний

Оператор цифрової мережі Т2 наполягає на її перевазі в покритті над нинішніми аналоговими

У телевізійній галузі триває дискусія про терміни і порядок відключення аналогового телебачення. Нещодавно відбулася зустріч представників провідних медіа-груп та оператора цифрової телевізійної мережі компанії Зеонбуд у Державному центрі радіочастот (УДЦР), на якій обговорювали питання вимірювань та аналізу покриття аналогових і цифрових мереж.

Як стало відомо, Зеонбуд не погодився з деякими рішеннями учасників наради та звернувся з листом до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з пропозицією внести корективи в ці рішення.

У  своєму листі Зеонбуд інформує про те, що представники Індустріального телевізійного комітету (ІТК) прийняли рішення замовити в УДЦР розрахунки і виміри виключно цифрової телемережі.  І це тоді, коли провідні телеканали у листі до прем’єр-міністра України щодо відкладення термінів відключення аналогового мовлення вказували на головну проблему відключення аналогу. Це  можлива наявність зон, де є сигнал аналогових мереж, але немає сигналу цифрової мережі.

З погляду Зеонбуду, це означає, що всі подальші роботи, які виконає УДЦР на замовлення ІТК, не матимуть практичного сенсу, оcкільки не дадуть можливості для аналізу цієї «головної проблеми». Оператор наполягає на тому, що для отримання достовірної інформації про проблеми та наслідки відключення аналогового телебачення необхідно провести розрахунки та виміри і аналогового покриття, а також провести порівняльний аналіз.

У  листі також зазначено, що підставою для такого нелогічного рішення представників ІТК стала дуже сумнівна заява керівництва УДЦР про те, що центр не має вимірювального обладнання для аналогових мереж і в Україні відсутня Методика вимірювань аналогових  мереж.

Така заява дійсно виглядає сумнівною, адже аналогове ефірне телебачення в Україні працює вже понад 65 років. Виходить, що протягом цих десятиліть на професійному рівні ніхто не проводив вимірювання покриття аналогових мереж. Але тоді виникають питання, на якій підставі Національна рада і телеканали заявляють про те, що покриття аналогових телемереж становить 97%? І звідки телеканалам узагалі відомо про наявність та розмір «головної проблеми»?

Тим паче, що в листі подана інформація від фахівців УДЦР про те, що майже 30% передавачів деяких медіа-груп, які заявляють, що мають  найбільше покриття, вже довгий час узагалі не працюють, а велика кількість передавачів працюють у режимі неповної потужності.

Оператор цифрової мережі також зазначає, що особливо непослідовним виглядає рішення представників ІТК відмовитися від вимірів покриття аналогових мереж, враховуючи той факт, що Зеонбуд заявив про свою готовність самостійно оплатити роботи УДЦР з вимірювань аналогових мереж.

Підбиваючи підсумки, Зеонбуд вказав на те, що пов’язує відмову ІТК замовити вимірювання покриття аналогових мереж з небажанням телеканалів публічно визнавати перевагу покриття цифрової мережі.

Ця перевага в подальшому ще зросте, адже, з погляду фахівців УДЦР,   покриття цифрової телемережі після відключення аналогового телебачення збільшиться ще на 20-40% за рахунок покращення електромагнітної ситуації в ефірі та виділення цифровій мережі частот низького діапазону.

Нагадаємо, у лютому оператор цифрової мережі вже закликав публічно телекомпанії країни «помірятися» покриттями своїх мереж і навіть заявив про готовність  сплатити послуги виміру найавторитетнішим спеціалізованим  компаніям світу, якщо виявиться, що покриття цифрової мережі менше, ніж аналогових.

Як бачимо, поки що заклик залишився без відповіді, ба більше, як це очевидно з листа оператора до Національної ради, телекомпанії докладають усіх зусиль, щоб уникнути публічного порівняльного аналізу покриття мереж.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram