ГоловнаКультура

Археологи розкопали стародавні поселення в зоні капремонту газопроводу "Уренгой - Помари - Ужгород"

Вони багаті матеріалом, і вчені сподіваються на цікаві результати.

Фото: utg.ua

Археологи відкопали чимало стародавніх поселень у зоні капремонту магістрального газопроводу "Уренгой - Помари - Ужгород", повідомляють на сайті "Укртрансгазу".

Йдеться про два поселення черняхівської культури біля села Попівка і два поселення бронзової епохи біля сіл Тягун і Троща (всі - Вінницька область).

Під час ремонтних робіт ці археологічні пам'ятки можуть бути зруйновані, тому "Укртрансгаз" замовив проведення розкопок.

"Частина з цих пам'яток була відома вченим, проте, як і більшість древніх поселень в Україні, вони досі мало досліджені. Вже перші дні розкопок поблизу села Попівка підтвердили, що маємо справу з двома поселеннями черняхівської культури кінця III-IV ст. н .е. На пам'ятках чітко простежуються об'єкти житлової та господарської забудови, є керамічний матеріал. Щодо двох інших пам'яток, їх території ми виявили фрагменти ліпниної кераміки, що датуються III тис. до н.е. Це свідчить про існування на цих місцях поселень бронзового часу. Всі пам'ятки багаті матеріалом, і ми дуже сподіваємося на цікаві наукові результати нашої роботи, можливо, навіть на певні відкриття", - розповів начальник експедиції Тарас Мілян.

Дослідження на пам'ятках почалися в лютому і триватимуть до середини квітня. До роботи залучено кілька десятків археологів зі Львова, Тернополя, Києва, Полтави, Чернігова та Харкова.

Нагадаємо, що Україна ремонтує свою ділянку газпопроводу "Уренгой - Помари - Ужгород" за гроші європейських донорів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram