ГоловнаСуспільствоПодії

Рибалки у Вилковому перекрили Дунай під час акції протесту

Квоти на вилов оселедця не затверджено, а сезон незабаром мине.

Рибалки у Вилковому перекрили Дунай під час акції протесту
Фото: http://trassae95.com

Рибалки влаштували акцію протесту у Вилковому (Кілійський район Одеської області), щоб привернути увагу до проблеми з квотами на вилов дунайського оселедця.

Як передає

"Інтерфакс-Україна", в четвер близько 300 осіб зібралися на мітинг, після якого пройшла показова акція: рибалки на кількох десятках човнів вишикувалися впоперек одного з русел у дельті Дунаю. Вони хотіли привернути увагу до щорічного зволікання із затвердженням норм на вилов дунайського оселедця в межах Дунайського біосферного заповідника, що, за словами рибалок, призводить до зростання обсягів незаконного вилову риби.

Під час акції її учасники звернулися до Міністерства екології та природних ресурсів і голови Одеської обласної державної адміністрації Максима Степанова з вимогою вирішити проблему.

Сезон вилову дунайського оселедця починається в перших числах березня, коли риба заходить у Дунай на нерест, і зазвичай триває три-чотири тижні. В останні роки необхідні квоти на законний вилов риби встановлюють уже після початку нересту. Крім того, ці квоти рік за роком знижуються: якщо у 2013 році рибалкам дозволили виловити 800 тонн риби, то у 2016-му - вже тільки 450.

Чорноморсько-азовський прохідний оселедець (Alosa kessleri pontica) для нересту заходить у річки Дунай, Дніпро, Дністер, Дон, Буг. Вважається сезонним делікатесом.

Вилкове розташоване в дельті Дунаю на Кілійському гирлі, яке є частиною глибоководного судноплавного ходу українського

каналу "Дунай - Чорне море", там проходить ділянка державного кордону між Україною і Румунією. З суші місто оточене Дунайським біосферним заповідником. Рибальство є основною сферою зайнятості місцевого населення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram