ГоловнаСуспільствоЖиття

Правозахисники розробили інструкцію для постраждалих від торгівлі людьми в РФ

Українська Гельсінська спілка з прав людини спільно з Медійною ініціативою за права людини створили покрокову інструкцію, яка призначена для сімей тих громадян України, які потрапили в схеми залучення до незаконного обігу наркотиків на території Росії шляхом обману, шантажу і примусу. Про це повідомляється на сайті УГСПЛ. 

"Ми розробляли цю інструкцію досить тривалий час, узгоджували її з Національною поліцією, Мінсоцполітики, ГПУ, МЗС, Мін'юстом. Вона створена для сімей тих громадян України, які стали жертвами схеми з вербування і вивезення на територію РФ для примусової протиправної діяльності - а саме поширення наркотиків. Також інструкція буде корисна самим затриманим/засудженим. У ній викладені базові кроки, які мають зробити як родичі в Україні, так і сам затриманий/засуджений на території Росії - якщо ця особа наполягає на тому, що вона/він стала/в жертвою торгівлі людьми та до неї/нього було застосовано примус. Ця інструкція не обіцяє "звільнення вже завтра", але наводить перелік необхідних кроків, які, з одного боку, можуть дещо полегшити життя людині, що потрапила в цю історію, а з іншого боку, допоможуть у перспективі отримати статус жертви торгівлі людьми тим, хто справді став жертвою злочинної схеми", - повідомляють розробники інструкції.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що за останні два роки за ст. 228 Кримінального кодексу РФ у Росії за зберігання наркотиків затримано до двох тисяч українців. Правозахисники впевнені: більшість із них - у пошуках заробітку - були втягнуті в незаконну діяльність примусово.

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram