ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ затвердило положення про госпітальні округи

Завершення створення госпітальних округів очікується до кінця 2017 року.

МОЗ затвердило положення про госпітальні округи
Фото: Макс Требухов

Міністерство охорони здоров'я затвердило "Зразкове положення про госпітальні округи", що визначає організаційні основи діяльності госпітальних округів, а також права та обов'язки органів влади, що здійснюють співробітництво в рамках госпітального округу.

Відповідний наказ МОЗ №165 від 20 лютого розміщено на сайті відомства.

Згідно з положенням, госпітальний округ не є окремим організаційно-правовим рівнем органів виконавчої влади, юридичною особою або суб'єктом господарювання.

Учасниками госпітальних округів є міські, районні ради, а також ради об'єднаних територіальних громад, які здійснюють співробітництво в сфері охорони здоров'я.

Для визначення проблемних питань, координації дій, розробки пропозицій щодо реалізації на рівні госпітального округу державної політики в сфері охорони здоров'я, а також щодо організації та функціонування медичної допомоги в госпітальному окрузі створюється Госпітальна рада, яка є дорадчим органом, створеним учасниками госпітального округу.

До його повноважень належать: реорганізація, перепрофілювання та визначення перспективних медустанов, призначення і звільнення керівників закладів охорони здоров'я комунальної власності, а також вирішення питань щодо трансферів між бюджетами учасників госпітального округу для фінансування програм вторинної медичної допомоги.

Одним з першочергових завдань госпітальної ради є створення п'ятирічного плану розвитку округу з метою забезпечення населення медичною допомогою належного рівня.

Джерелом фінансування розробленого госпітальним округом багаторічного плану розвитку можуть бути: державний бюджет, місцеві бюджети територіальних громад, недержавні інвестиції, спонсорські та благодійні внески, кошти міжнародної допомоги та інші джерела, не заборонені законодавством України.

Нагадаємо, рішення про створення в Україні госпітальних округів Кабінет Міністрів ухвалив 30 листопада. Тоді ж були затверджені технічні критерії для визначення географічних меж госпітальних округів і порядок їх створення. Зокрема постанова Кабміну встановлює технічні критерії для визначення географічних меж госпітальних округів і порядок їх створення: наявність, принаймні однієї лікарні інтенсивного лікування (першого або другого рівня); охоплення території з населенням мінімум 200 тис. чоловік при наявності лікарні 2-го рівня або 120 тис. чоловік при наявності лікарні тільки 1-го рівня; можливість проїзду в лікарню інтенсивного лікування з будь-якої точки округу за 60 хвилин.

МОЗ очікує завершення створення госпітальних округів до кінця 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram