ГоловнаСуспільствоЖиття

Сім разів перевір - один раз придбай: як не стати власником «квартири -примари»? Новости компаний

Сім разів перевір - один раз придбай: як не стати власником «квартири -примари»?

Кількість незаконних забудов в Україні із року в рік тільки зростає. За даними містобудівного кадастру, нині в Києві зводять 62 житлові комплекси з порушеннями необхідних норм. А це майже третина від загальної кількості новобудов. В інших містах ситуація не краща, запевняють фахівці. Тому вкотре радять перед укладанням угоди ретельно перевіряти всю інформацію про обраний об'єкт і забудовника.

Передусім варто переконатися в наявності документів про виділення земельної ділянки під зведення житлового комплексу. Вона має бути у власності забудовника або ж узята в довгострокову оренду. Зверніть увагу й на цільове призначення землі. Якщо ділянка виділена не під громадську чи житлову забудову, то сміливо прощайтеся з цим об’єктом - його зведення в будь-який момент може бути заморожене. Звернути увагу необхідно й на сам дозвіл або декларацію про проведення будівельних робіт (перший документ видається на IV-V категорії складності будівництва, другий - на III). За словами президента будівельної корпорації «РІЕЛ» Ростислава Мельника, саме цим моментом забудовники зараз зловживають найчастіше. Оскільки декларацію отримати простіше, деякі забудовники декларують об’єкт як будівлю третьої категорії складності, а насправді зводять будинки IV-V категорії. За першої ж перевірки такий об’єкт можуть заморозити або ж знести вже навіть після завершення будівництва.

Необхідно також звернути увагу й на наявність: містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки; технічних умов; проектної документації. 

Махінації з останнім пунктом також нині «в тренді» серед забудовників, запевняє Ярослава Чапко, директор компанії City Development Solutions. «Зайві» поверхи новобудов - предмет скандалів у столиці вже не перший рік. Тобто, наприклад, за офіційним проектом, об’єкт має вісім поверхів, а зводять 14-15. Відтак квартири на «зайвих» поверхах – «примари», на які отримати документи в подальшому неможливо. Не менш важливим кроком є ретельна перевірка інвестиційного договору об'єкту будівництва. За оцінками фахівців, на сьогодні є три законні схеми: фонд фінансування будівництва, цільові облігації та пайові інвестиційні фонди. Якщо в договорі прописано інші варіанти (наприклад, ЖБК) - є ризик залишитися без даху над головою. Перевірити документи на будь-який об’єкт можна на профільних сайтах - вся інформація у відкритому доступі. Якщо ж на пошуки не маєте часу, пам’ятайте - всі ці папери зобов’язаний надати вам забудовник. У разі відсутності хоча б одного з них ввести в експлуатацію об'єкт буде неможливо, а відтак є ризик залишитися не тільки без інженерних комунікацій та поштової адреси, а й без права власності на житло.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram