ГоловнаСуспільствоВійна

В ОБСЄ заявили про ймовірність загострення ситуації на Донбасі

Невідведене важке озброєння і близькість позицій військ по обидва боки лінії розмежування можуть викликати загострення боїв.

В ОБСЄ заявили про ймовірність загострення ситуації на Донбасі
Александр Хуг

Поки уздовж лінії зіткнення на сході України буде зберігатися заборонене Мінськими домовленостями важке озброєння, на Донбасі не можна виключити можливість нових сплесків бойових дій.

Про це заступник голови СММ ОБСЄ Олександр Хуг заявив в інтерв'ю Радіо Свобода.

"Нових спалахів насильства не можна виключити в нинішній ситуації, хіба б щось кардинально змінилося в нинішньому накопиченні важкого озброєння поблизу лінії зіткнення. Ми знаємо, що ця зброя там далі присутня, і доки це триває, нова ескалація конфлікту залишається вірогідною. Це може статися в будь-який день, тому що його використовували і будуть використовувати і в подальшому, якщо буде зберігатися такий рівень напруги і недовіри", - сказав Хуг.

При цьому заступник голови СММ ОБСЄ не виключив, що нова ескалація напруженості і насильства може бути і могутніша, ніж та, що недавно відбулася навколо Авдіївки.

Другою умовою для стабілізації ситуації на Донбасі Хуг назвав повну відмову сторін від подальшого наступу і зближення. При цьому позиції ЗСУ і підтримуваних РФ бойовиків повинні збільшити між собою дистанцію.

"Слід припинити зближення і наступ одних в сторону інших, а, навпаки, треба збільшити між собою дистанцію. Це дасть можливість встановити "режим тиші" і зробить ситуацію більш передбачуваною. Тому що нинішня непередбачуваність якраз і викликана надмірною близькістю між позиціями і присутністю важких озброєнь. Збільшення кількості і тривалість боїв за останні 4-8 тижнів якраз і є наслідком такої ситуації", - пояснив Хуг.

Нагадаємо, 24 лютого біля Ясинуватої бойовики, погрожуючи вогнепальною зброєю, відібрали у представників ОБСЄ безпілотний літальний апарат, а один з бойовиків зробив кілька пострілів у напрямку патруля.

25 лютого бойовики поблизу Катеринівки зупинили патруль СММ ОБСЄ, відкрили вогонь зі стрілецької зброї і здійснили підрив двох гранат неподалік автомобіля місії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram