ГоловнаСуспільствоЖиття

У Києві пройшов марш і мітинг до "Дня опору Криму російській окупації"

Перед присутніми виступили лідери кримських татар та громадські активісти.

У центрі Києва відбувся марш і мітинг приурочений до "Дня опору Криму російській окупації".

Про це повідомляє кореспондент LB.ua з місця подій.

Люди зібралися на Алеї Героїв Небесної сотні біля Майдану Незалежності, звідки пройшли маршем маршрутом вул. Інститутська - Грушевського - Європейська площа. Після цього учасники акції повернулися на Майдан, де провели мітинг.

Перед присутніми виступили лідери кримських татар та громадські активісти. За підсумками мітингу було ухвалено резолюцію, в якій учасники акції закликали міжнародне співтовариство використовувати всі можливі важелі тиску на Росію для припинення окупації півострова.

Мітингувальники також закликали владу України активніше працювати над звільненням політв'язнів у Криму, а також над закріпленням у Конституції статусу національно-культурної автономії кримськотатарського народу.

Нагадаємо, 26 лютого 2014 року кримчани вийшли до парламенту Криму і не дозволили депутатам проголосувати за сепаратистські рішення. У центрі Сімферополя під українськими та кримськотатарськими прапорами зібралися близько 7-8 тисяч осіб. По іншу сторону за ініціативою партії "Русское единство", очолюваної тоді Сергієм Аксьоновим, вийшли мітингувати - близько 3-4 тисяч активістів з російськими та кримськими триколорами. Масовий мітинг, який тривав кілька годин, переріс у бійку. Протистояння закінчилося тим, що представники кримськотатарського народу, яких було вдвічі більше, витіснили з площі перед Верховною Радою проросійських опонентів. Через тисняву дві людини загинули, кілька десятків отримали різні травми.

Заплановане на цей день засідання парламенту, на якому депутати збиралися розглянути питання відставки уряду донецько-макіївського Анатолія Могильова і призначення дати референдуму про незалежність автономії, не відбулося через відсутність кворуму. Проте, в ніч на 27 лютого російські силовики взяли під контроль будівлі Верховної Ради і ради Міністрів Криму.

У минулому році Кабмін запропонував заснувати День опору кримчан 26 лютого.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram