ГоловнаСуспільствоОсвіта

НАНУ не схвалила пропозицію виключити природничі предмети з числа обов'язкових у школах

"Саме завдяки досягненням природничих наук можливий прогресивний розвиток країни".

НАНУ не схвалила пропозицію виключити природничі предмети з числа обов'язкових у школах
Фото: www.bolsacarteira.com.br

Національна академія наук України (НАНУ) відкинула пропозицію Міністерства освіти прибрати з обов'язкового вивчення в старшій школі природничі дисципліни.

Про це повідомляють на сайті НАНУ.

Міносвіти пропонувало виключити з переліку обов'язкових усі природничі дисципліни, передбачені нинішнім навчальним планом (фізику, астрономію, хімію, біологію, географію, екологію). Замість цього пропонували ввести єдину дисципліну "Людина і природа" з обсягом викладання дві години на тиждень, тобто 15,4%. Для порівняння: зараз загальна частка природничих дисциплін в обов'язковій частині навчального плану для 10-11 класів становить близько 23%.

"Відмова від вивчення природничих дисциплін та інформатики призведе до подальшого падіння загального інтелектуального рівня випускників, неможливості забезпечення абітурієнтами вищих навчальних закладів з природничих і технічних спеціальностей, зменшення потреби у вчителях із цих предметів, а надалі - до зниження кількості аспірантів, наукових і науково-педагогічних працівників, що може викликати занепад вітчизняної науки і системи вищої освіти", - йдеться в повідомленні.

"Розробники не врахували, що саме завдяки досягненням природничих наук можливий прогресивний розвиток країни - її промисловості, будівництва, сільського господарства, телекомунікацій, науково-технічної сфери, оборони, охорони здоров'я тощо", - йдеться в повідомленні.

У зв'язку з цим, НАНУ пропонує відкласти остаточний розгляд і затвердження проекту навчального плану для 10-11 класів для його докорінної переробки і зміни його концепції.

Нагадаємо, в жовтні минулого року Верховна Рада затвердила закон про 12-річну школу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram