ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Україна підписала мирову угоду з американським виробником ліків від гепатиту

Україну включили в глобальну програму доступності Gilead.

Фото: facebook.com/ulanasuprun

Україна підписала мирову угоду з американською фармацевтичною компанією Gilead Sciences Inc. щодо препарату Sovaldi для лікування гепатиту "С".

Про це повідомила в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Мирова угода, підписана сьогодні вранці разом із нашими колегами з Gilead, розширить доступ українців до ліків від гепатиту "С" за доступними цінами, в тому числі і в аптеках", - сказала вона.

Вартість однієї упаковки препарату, закупленої через міжнародні організації становитиме $250.

Голова благодійного фонду "Пацієнти України" Дмитро Шерембей, своєю чергою, наголосив, що ціна цього препарату в аптеках - 10 тис. грн за упаковку, тоді як вартість генерика "Гратеціано", реєстрація якого скасована наказом МОЗ 22 лютого, - 15 тис. грн.

Загалом курс лікування гепатиту "С" препаратом Sovaldi в Україні коштуватиме приблизно $750. Курс лікування в Європі, за словами активіста, коштує близько $60 тис. У США - $70 тис.

Старший віце-президент компанії Gilead Кліффорд Семюел зазначив, що Україна була включена в глобальну програму доступності Gilead, що значно знижує ціни для України на препарати Sovaldi і Harvoni. Крім того, компанія зареєструвала в Україні пангенотипічний препарат Epclusa, який незабаром також з'явиться на українському ринку.

Коментуючи юридичний бік питання, міністр юстиції Павло Петренко, зазначив, що підписання мирової угоди дозволило Україні уникнути позову компанії на $800 млн.

"Український уряд спільно з громадянським суспільством чи не вперше за останні 15 років знайшли цивілізований спосіб взаєморозуміння з великим іноземним інвестором, який займається інноваційними розробками препаратів із лікування гепатиту "С", - сказав він.

Нагадаємо, Gilead Sciences видала ліцензію єгипетській Pharco на розробку свого препарату "Совальді", однак він повинен був продаватися тільки в Єгипті. Pharco ж зареєструвала свій генерик в Україні під назвою "Гратезіано" й успішно його продавала.

Американська компанія пригрозила позовом до суду США на 800 млн доларів. У підсумку Мін'юст погодився піти на мирову, а компанія відмовилася від подачі позову і запропонувала дисконт на свій препарат на території України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram