ГоловнаСуспільствоПодії

Військові роззброїли кримськотатарський батальйон в Херсонській області (оновлено)

На місці працюють представники Національної поліції і СБУ.

Військові роззброїли кримськотатарський батальйон в Херсонській області (оновлено)
Архивное фото
Фото: EPA/UPG

У селі Чонгар Херсонської області 12 лютого озброєні люди у військовій формі напали на базу кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана.

Про це в ніч на 13 лютого повідомило радіо "Куреш".

"За допомогою БТР протаранили паркан розташування батальйону і намет, в якому були люди. Озброєні люди захопили розташування, весь особовий склад і тих, хто перебував у цей час на території, силою поклали на підлогу. За інформацією з місця подій, у розташуванні батальйону збройні люди застосували вогнепальну зброю, здійснюючи попереджувальні постріли в повітря і по ногах. Повідомлень про постраждалих у розпорядженні редакції немає", - йдеться в повідомленні.

Також на цей момент немає офіційних заяв від Міністерства оборони, Національної поліції і СБУ.

Деякі сепаратистські сайти повідомляють про перестрілку на кордоні з Кримом, посилаючись на повідомлення екс-уповноваженого з прав інвалідів Олексія Журавка, звільненого Кабміном ще у 2014 році.

Журавко пише, що нібито в селищі Чонгар відбувся певний конфлікт, пов'язаний із заснованим Ленуром Іслямовим батальйоном.

Про напад на "Аскер" (назва громадської організації, заснованої Ленуром Іслямовим) повідомили також "Новини Херсона". Видання посилається на керівника представництва Меджлісу кримськотатарського народу в Херсонській області Абмеджіта Сулейманова.

Як наголошено в повідомленні оперативного командування Збройних сил України в Фейсбуці, підрозділ, що входить до складу військової частини ОК "Південь" і виконує бойові завдання в Херсонській області, за наказом командира облаштовував бойові позиції, коли на місце прибули "максимально озброєні представники незаконного збройного формування".

"З огляду на специфіку підрозділу і бойові умови, формування було затримано і роззброєно, виконано всі вимоги статутів та інших законодавчих актів щодо дій у подібних ситуаціях. Зараз проводять заходи згідно з нормативно-правовою базою і облік озброєння", - йдеться в повідомленні.

Оновлення. Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що бійці ЗСУ силою зайняли територію організації "Аскер", але військові це спростовують.

"Початком інциденту стало невмотивоване і силове заняття військовослужбовцями облаштованої громадською організацією "Аскер" території, де базуються бійці формованого кримськотатарського батальйону ім. Номана Челебіджихана", - написав він у Фейсбуці.

За його словами, військовослужбовці пошкодили окремі споруди і майно організації, а також робили спроби застосувати фізичну силу до членів організації.

Чубаров також повідомив, що зараз на місці працюють представники Національної поліції і СБУ. Також там перебувають представник Меджлісу кримськотарського народу в Херсонській області Абмеджит Сулейманов і координатор акції "Громадянська блокада" Криму" Ленур Іслямов.

Нагадаємо, в серпні минулого року поблизу КПП "Армянськ" сталися два інциденти, в результаті яких російські військові застосували зброю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram