ГоловнаСуспільствоЖиття

Родичі загиблих у трагедії під Волновахою подали у ЄСПЛ скаргу на Україну і РФ

Основна претензія заявників - порушення права на життя і бездіяльність держави.

Родичі загиблих у трагедії під Волновахою подали у ЄСПЛ скаргу на Україну і РФ
Фото: www.dyvys.in

Родичі загиблих і постраждалих під час обстрілу цивільного автобуса під Волновахою Донецької області у 2015 році подали скаргу на Україну і Росію в Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ).

"Через два роки після трагедії під Волновахою розслідування злочину не завершено. Родичі загиблих і постраждалих більше не сподіваються на правосуддя в Україні і подали скаргу в Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ). Крім справедливості для заявників, рішення за аналогічними позовами в подальшому можуть допомогти залучити Росію до відповідальності за військовий конфлікт і порушення прав людини", - сказано в повідомленні на сайті юридичної фірми ILF.

За інформацією юрфірми, заявники хочуть завершення розслідування і покарання винних. І хоча, як зазначив радник юридичної фірми ILF Андрій Крістенко, два роки потому надія знайти безпосередніх виконавців вкрай мала, ретельне розслідування могло б розкрити безліч важливих деталей, які могли б попередити інші трагедії.

"Основна претензія заявників - порушення права на життя і бездіяльність держави. Держава могла спробувати попередити цю трагедію, мінімізувати наслідки. А якщо вона вже сталася - провести ефективне розслідування", - пояснює Крістенко.

За словами Крістенка, у скарзі не йде мова про грошові компенсації. Зараз заявникам потрібно, щоб українська правоохоронна система звернула на них увагу і пішла на діалог.

За підрахунками юристів, розгляд справи в ЄСПЛ займе не менш ніж 3 роки.

Нагадаємо, 13 січня 2015 року бойовики обстріляли український блокпост під Волновахою, де в цей час перебував пасажирський автобус. В результаті обстрілу загинули 13 осіб (включаючи тих, хто помер в лікарні) і 16 постраждали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram