ГоловнаСуспільствоВійна

Контактна група проведе скайп-конференцію з приводу заручників у середу

Питання обміну полоненими обговорять за участю Кучми і Сайдіка.

Контактна група проведе скайп-конференцію з приводу заручників у середу
Фото: Макс Требухов

Тристороння контактна група з урегулювання ситуації на Донбасі в середу, 18 січня, проведе відеоконференцію для обговорення звільнення заручників.

Про це повідомила представник України в гуманітарній підгрупі Ірина Геращенко за підсумками сьогоднішніх переговорів у Мінську.

"З ініціативи української сторони 18 січня відбудеться скайп-конференція за участю представників ТКГ Леоніда Кучми і Мартіна Сайдік. Звільнення заручників повинно бути розблоковане - така наша вимога", - написала вона у фейсбуці.

Українські перемовники на засіданні контактної групи в понеділок закликали до обміну заручників на підставі реалістичних компроміси, але представники "ДНР" і "ЛНР" наполягають на формулі "700 на 50".

"Незважаючи на заклик лідерів нормандського формату і ТКГ звільнити до Нового року заручників і жест доброї волі з боку української сторони й односторонню передачу 15 осіб, звільнення заручників і далі заблоковане. Представники ОРДЛО заявили, що їхнім жестом доброї волі була передача Тараса Колодія і двох жінок, долю яких ми неодноразово обговорювали в Мінську. А зараз вони знову наполягають на негайній амністії як передумові звільнення і передачі їм близько 700 осіб в обмін на близько 50", - заявила Геращенко.

Нагадаємо, минулого тижня депутат Надія Савченко опублікувала списки українців, яких утримують на окупованих територіях Донецької та Луганської областей України (підтверджені стороною, яка їх утримує), - 41 особа; списки українців, запит на звільнення яких подавала Україна, - 121 особа; списки людей, запит на звільнення яких подавала "ДНР", - 524 людини; списки людей, запит на звільнення яких подавала "ЛНР", - 377 осіб; списки політв'язнів, яких утримують у російських в'язницях, - 44 людини; списки російських військових і росіян, які потрапили в українські в'язниці за злочини проти України протягом 2014-2016 років, - 102 особи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram