ГоловнаСуспільствоВійна

Савченко опублікувала списки полонених

За словами нардепа, обмін повинен проходити в три етапи.

Депутат Верховної Ради Надія Савченко опублікувала списки полонених громадян, яких утримують бойовики "ДНР" - "ЛНР".

Про це вона написала на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Тепер, коли здійснюється обмін "всіх на всіх", не треба вигадувати нічого нового. Класичний метод обміну в три етапи добре показав себе в багатьох країнах світу під час воєн. Етап перший: здійснюється обмін за списками, які підтверджує кожна сторона. Етап другий: решту в списках розшукуються по прихованих тюрмах і підвалах однієї й іншої сторін. Етап третій: всіх, кого знайти не вдалося, визнають мертвими або зниклими безвісти. Після цього починається робота з розшуку поховань, ексгумації, ідентифікації та й перепоховання загиблих", - написала Савченко.

Вона розділила списки на дві категорії.

Перша категорія - військовополонені, які перебувають на окупованій території Донецької та Луганської областей. Українська сторона подає запит на 129 осіб. Протилежна сторона підтверджує 42 людини. Ще розшукують 494 безвісти зниклих. Від "ДНР" у списках 524 людини, а від "ЛНР" - 377 осіб. Частину з них, за словами Савченко, українська сторона також підтверджує, приблизно 256.

"За таких обставин є перший етап обміну підтверджених обома сторонами людей - це 42 на 256", - написала нардеп.

Друга категорія обміну - це українські політв'язні, яких утримують у російських в'язницях і в анексованому Криму. Їх у цей час 44 людини.

"В Україні в тюрмах теж є російські громадяни, які відбувають покарання за злочини, вчинені проти територіальної цілісності України і проти українського народу в період з 2014 по 2016 рік. Їх у цей час 102 людини. Є перший етап обміну за другою категорією "всіх на всіх" - це 44 на 102", - написала Савченко.

Вона також зазначила, що тільки після цього можна братися до другого етапу - пошуку людей з непідтверджених списків.

Нагадаємо, 7 січня Савченко заявила про плани найближчим часом оприлюднити списки військовополонених і зниклих безвісти на Донбасі. Вона стверджує, що отримала дані на зустрічі з ватажками бойовиків у Мінську, а також збирала інформацію сама.

Служба безпеки застерегла Савченко від оприлюднення списків полонених і пообіцяла провести з нардепом роз'яснювальну роботу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram