ГоловнаСуспільствоВійна

Клиха етапували в колонію Челябінська - адвокат

"Це абсолютно законний у Росії спосіб роботи тюремної системи".

Клиха етапували в колонію Челябінська - адвокат
Станислав Клых
Фото: 112.ua

Утримуваного в Росії громадянина України Станіслава Клиха відправлений для відбування покарання з колонії міста Грозний у колонію Челябінська.

Про це повідомив його адвокат Ілля Новиков в ефірі телеканалу "112", передає

"Інтерфакс-Україна"."Його відвезли 7 січня. Нам це

стало відомо вчора, в понеділок", - сказав Новиков.

Він також зазначив, що зараз місцезнаходження Клиха невідоме і протягом найближчих трьох тижнів "ми про нього нічого нового не почуємо".

"На жаль, це абсолютно законний у Росії спосіб роботи тюремної системи: вона повідомляє, що ми його відвезли, а куди ми його веземо і коли привеземо, дізнаєтеся постфактум", - пояснив адвокат.

Він також нагадав, що відправлений на початку грудня з Грозного в колонію міста Володимир Микола Карпюк пройшов по етапу не найкоротшим шляхом, а через Іжевськ.

На запитання, чому Клиха відправили саме в Челябінськ, Новиков відповів, що "не впевнений, що за цим криється якась далекосяжна ідея".

"Просто не так багато в Росії колоній, у яких є тюремного типу зона, підзона... І за загальним правилом, що засуджені в одній справі не повинні сидіти разом, для Миколи Карпюка вибрали Володимирський централ знаменитий... І, вочевидь, вибрали іншу таку саму установу дня Клиха", - припустив захисник.

"Можливо, пов'язано ще й з тим, що в Челябінській області сидить Олександр Кольченко, якого судили у справі групи Сенцова. І, можливо, у них якісь внутрішні власні правила передбачають, що там за українськими фігурантами повинен бути нагляд. І люди, які відповідають за Кольченка, у принципі, вже знають, як з ним поводитися. Але це моє припущення", - додав він.

Адвокат також зазначив, що вважає єдиним шляхом для якнайшвидшого звільнення Клиха його обмін, узгоджений на політичному рівні.

"При тому, що ми з колегами готуємо і документи для Європейського суду, і наглядову скаргу в російський Верховний суд... Усе одно, з досвіду, на це мала надія. Єдине швидке рішення, яке можливе протягом найближчих місяців, - це якийсь обмін, узгоджений політиками. Нічого іншого я особисто не бачу", - сказав Новиков.

Нагадаємо, 26 травня Верховний суд Чечні засудив Карпюка і Клиха до 22,5 року і 20 років в'язниці відповідно у справі про участь у бойових діях проти федеральних військ під час першої чеченської кампанії. Карпюка заарештували в березні 2014 року, Клиха - в серпні 2014-го.

Проти Карпюка і Клиха дав свідчення українець Олександр Малофєєв. Він також заявив, що в Чечні воював колишній український прем'єр Арсеній Яценюк.

У жовтні 2016 року Верховний суд РФ визнав вирок законним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram