ГоловнаСуспільствоВійна

Місія ОБСЄ розширюватиме зони свого контролю на всю територію Донбасу

ОБСЄ буде робити все, щоб місія діяла якомога ефективніше.

Місія ОБСЄ розширюватиме зони свого контролю на всю територію Донбасу
Фото: rbc.ua

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ і далі виконуватиме свої функції в рамках чинного мандата в зоні АТО, а також буде розширювати зони свого контролю на всю територію Донбасу.

Про це заявив голова ОБСЄ, федеральний міністр європейських, інтеграційних і закордонних справ Австрії Себастьян Курц, передає "Інтерфакс-Україна".

"Щодо місії, я прошу вас реалістично підходити до цього питання, в ОБСЄ 57 країн-членів і рішення приймаються консенсусом", - сказав Курц, відповідаючи на питання про можливість введення в Україні поліцейської місії ОБСЄ.

Він підкреслив, що ОБСЄ робитиме все, "щоб місія діяла якомога ефективніше, вела спостереження по всій території Донбасу" для досягнення повного припинення вогню. Але тільки самих зусиль ОБСЄ для місії недостатньо.

"Тут необхідні зусилля і там, де приймають рішення - у Москві, Києві і в інших країнах", - сказав Курц.

Він також наголосив на важливості відновлення зруйнованої на Донбасі інфраструктури, однак підкреслив першочерговість забезпечення припинення вогню з обох сторін.

"Необхідно і далі вести діалог і переговори. Але Мінські домовленості сьогодні - єдина база, документ, на підставі якого ми повинні діяти. І хоча мене не задовольняє стан виконання цих домовленостей, я повинен сказати, що ситуація на момент їхнього підписання була гіршою, ніж зараз. І могла бути ще гіршою, ніж зараз. Я не задоволений нинішнім статусом "статус-кво", але за відсутності іншого базового документа ми повинні виконувати Мінськ", - заявив голова ОБСЄ.

Нагадаємо, ОБСЄ є однією зі сторін переговорів у Тристоронній контактній групі з урегулювання конфлікту на Донбасі.

3-4 січня Курц перебуває з робочим візитом у Донецькій області, щоб ознайомитися із ситуацією. Його супроводжував Павло Клімкін. Серед основних тем, які обговорювали, - перспективи розгортання збройної поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram