ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Українець створив додаток, який дає змогу глухим відчувати музику

Додаток BeWarned розпізнає звуки та переводить їх у вібрацію 

Українець створив додаток, який дає змогу глухим відчувати музику
Фото: предоставлено BeWarned Team

Українець Віталій Потапчук створив безкоштовний додаток для глухих та людей зі слабким слухом, який розпізнає небезпечні звуки, допомагає спілкуватися, повідомляє про небезпеку та дозволяє відчувати будь-яку музику. До команди розробників додатка увійшли люди, що не чують.

"Я відчував незручності, коли кілька разів доводилося перепитувати і бачив, що це починає дратувати співрозмовника. Я зрозумів, що цю проблему потрібно вирішувати. І якщо я це зроблю, то допоможу не лише собі, а й іншим", - розповів про свою ідею Віталій Потапчук. 

Фото: надано BeWarned Team

BeWarned - це нон-профіт стартап, який об'єднав п'ятьох співзасновників. Результатом їхньої роботи стала платформа BeWarned, яка об'єднала 4 технічних асистенти для глухих: Sound Monitor, Connect, Emergency Call і Dance.

Платформа Sound Monitor вирішує проблему безпеки, визначаючи загрозливі звуки (крик, звук клаксона автомобіля, гавкіт собаки, сирена). У разі небезпеки додаток попереджає користувача вібрацією і миготінням спалаху. Платформа Connect дозволяє глухим спілкуватися: конвертує текст у мову і навпаки. Також люди з вадами слуху можуть підготувати і зберегти текст заздалегідь, що може стати в пригоді для походу до лікаря чи магазину. Платформа Emergency Call дає змогу користувачеві викликати близьких, що не мають вад слуху, на допомогу, коли він перебуває в небезпечній ситуації: додаток визначить місце перебування людини без доступу до інтернету.

Платформа Dance дозволяє відчути музику, завдяки конвертації її у вібрацію, світлові сигнали і пульсацію візуального еквалайзера. Будь-який трек зі смартфона можна перенести в додаток і конвертувати в зрозумілу для глухих мову. Розробники програми пояснюють: "Конвертація музики полягає у визначенні темпу, і максимально наповнених енергією окремо взятих моментів музики". "Ми з командою вирішили створити BW Dance для того, щоб всі люди однаково могли насолоджуватися музикою, її ритмом, вібраціями. Як ніхто інший я знаю, що багатьом мої друзям і знайомим цього не вистачає. BW Dance дозволить людям із вадами слуху провести Новий рік і Різдво під святкові мотиви всім відомих пісень", - розповідає Віталій Потапчук.

Влітку 2016 року команда провела бета-тестування платформи у США. Кілька днів тому BW Dance був випробуваний в Україні: діти вперше змогли відчути музику і станцювати під неї. Тепер додаток доступний для  iОС та  Android.

 

Нині стартап шукає волонтерів та людей з вадами слуху, які допомогли б поліпшити роботу програми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram