ГоловнаСуспільствоЖиття

Співробітники ФСБ побили і затримали проукраїнського активіста в Криму

За словами дружини затриманого, чоловіка змушують зізнатися в екстремізмі.

Співробітники ФСБ побили і затримали проукраїнського активіста в Криму
Фото: facebook.com/crimeahrg

У п'ятницю, 16 грудня, в окупованому Севастополі співробітники російської ФСБ приїхали на роботу до проукраїнського активіста Ігоря Мовенка, вилучили в нього робочий комп'ютер, а самого - відвезли у відділок.

Про це повідомляє "Кримська правозахисна група" в Фейсбуці

Як розповіла дружина Мовенка Валентина, через кілька годин чоловіка привезли додому в наручниках, де також провели обшук.

"Через кілька годин силовики привезли Ігоря до нас додому в наручниках. Двері відкрили ключем, який відібрали в Ігоря, хоча я була вдома. До цього часу я вже знала, що Ігоря забрали в ФСБ, бо мені про це по телефону розповіли його співробітники. Зачитали нам постанову суду на проведення обшуку, але на руки копію мені не дали", - розповіла жінка.

За її словами, чоловік встиг сказати їй, що його побили і погрожували помістити в СІЗО, якщо він не зізнається в екстремізмі.

Жінка також повідомила, що під час обшуку вилучили ноутбук, жорсткі диски домашнього комп'ютера, сімкарти і упаковку від стартового пакета. Також забрали мобільний телефон Ігоря. Обшук проводили семеро силовиків, а також були присутні двоє понятих. Також співробітники ФСБ проводили відеозйомку в квартирі Мовенка.

"Їх дуже зацікавили українські прапори, які в нас є в квартирі, - розповіла Валентина. - Співробітники ФСБ сказали мені, що Ігоря відвозять у севастопольську ФСБ, і якщо він сам не визнає своєї провини, то суд обере йому запобіжний захід - утримання під вартою . А якщо зізнається, то буде підписка про невиїзд або домашній арешт", - розповіла Мовенко.

Нагадаємо, раніше ФСБ Росії назвала Україну "джерелом терористичної загрози", при цьому голова спецслужби стверджує, що небезпека виходить із Києва.

У серпні ФСБ заявила про затримання "українських диверсантів", які нібито готували теракти в Криму. Одним з "організаторів" оголосили українця, жителя Запорізької області Євгенія Панова. Пізніше стали відомі імена ще двох затриманих - це виконроб із Євпаторії Андрій Захтей і Редван Сулейманов, якого було затримано за три тижні до заяви ФСБ про теракти.

Після цього випадку російська влада в Криму регулярно повідомляє про затримання "українських розвідників і диверсантів". Влада України заперечує звинувачення і називає подію провокацією російських спецслужб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram