ГоловнаСуспільствоЗдоров'я
Спецтема
Вакцинация

Діти, у яких був правець, одужали, - головний епідеміолог Львівщини

В Україні зберігається низький рівень вакцинації

Діти, у яких був правець, одужали, - головний епідеміолог Львівщини
Наталія Тімко
Фото: Facebook/Nataliya Timko

Двоє дітей, які потрапили у Львівську обласну дитячу клінічну лікарню "Охматдит" наприкінці серпня - початку вересня з діагнозом "правець", зараз здорові. Про це повідомила головний епідеміолог Львівської області Наталія Тімко під час конференції "Питання імунології в педіатрії" 6 грудня в Києві.

"Перший хлопчик, який звернувся за допомогою 27 серпня, дуже довго був на апараті штучної вентиляції легенів, ми не знали, чи виживе, але він впорався з хворобою, і вже пішов у школу. Друга дитина дев'яти років надійшла 9 вересня, але вже через 10 днів була виписана додому. Ці діти не були щеплені через відмову батьків", - повідомила Тімко.

За словами епідеміолога наприкінці 2015 року лише 24% дітей у Львівській області були вакциновані від правця, дифтерії та кашлюку, тоді, як хвороба посідає четверте місце в країні за кількістю летальних випадків. Останні смерті від правця у Львівській області були зафіксовані у 2007 році серед дорослих.

Зараз вакциною АКДП на Львівщині щеплено 4% дітей до року і 3,6% дітей від двох років.

"Так мало дітей щеплені тому, що довгий час не було вакцини. Тепер, коли вона з'явилася (кінець вересня-початок жовтня), продовжилася антивакцинальна кампанія. Щодо цільноклітинної вакцини тривають дискусії тому, що вона реактогенна: дає температуру, припухлість, дітки на другий день не встають на ноги. Але лікарі повинні пояснити, що це нормально, що все під контролем. Але психологічно у батьків спрацьовує: "Ні, почекаю, а раптом привезуть вакцину, яка була раніше". Варто зазначити, що і серед самих лікарів та університетських працівників немає єдності в питаннях вакцинації", - зазначила Наталія Тімко.

Головний епідеміолог Львівщини також попросила звернути увагу на 198-й наказ МОЗ "Про вдосконалення профілактики, діагностики та лікування правця", який був затверджений в 1998 році: "В ньому написано, що правець лікується стрептоміцином, пеніциліном, що сироватка повинна вводитися не раніше, ніж на 3-ю добу. Цей документ застарів і потребує заміни".

Нагадаємо, Україна має найнижчий рівень планової вакцинації в світі: за останніми даними Міністерства охорони здоров'я (станом на серпень 2016 року), тільки 30% дітей в Україні повністю вакциновані від кору, 10% - від гепатиту В і лише 3% - від дифтерії, кашлюку та правця. Також Всесвітня організація охорони здоров'я попередила про можливу епідемію кору в Україні через низький рівень вакцинації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram